Meer inzicht in dynamiek van waterkwaliteit

Meer inzicht in dynamiek van waterkwaliteit

Door de zuiveringsplicht is er in de sector veel aandacht voor emissie van waterstromen. Daarnaast kan gezuiverd water gerecirculeerd worden om verlies van (organische) nutriënten en water te voorkomen. In het project 'Microbieel gezond water' is onderzocht hoe de selectieve zuivering van water bij kan dragen aan de teelt, aan de groei en productie van de gewassen en ten slotte voor een weerbaar systeem voor de sier- en vrucht-groententeelt onder glas. Er is gekeken naar aanwezigheid en sturing op 'goede' Micro Flora in water en wortelmilieu (rhizosfeer).

Organische stof speelt een belangrijke rol als motor voor de ondergrondse biodiversiteit en de microbiologische gemeenschap. Over de identiteit van organische stof is weinig bekend. Dit omdat het een zeer diverse groep aan moleculen betreft en omdat er geen goede methoden zijn om deze zeer diverse groep aan moleculen te benoemen op identiteit en functie. Ook in de waterstromen op het teeltbedrijf is er organische stof aanwezig. Het effect daarvan op de gewassen, de groei en de productie en eventueel het effect op ziekten en plagen is niet bekend.

In kaart brengen microleven
Van oudsher worden het organische stof en de microbiologische gemeenschap in de teelten los van de grond gezien als onwenselijk. Maar met het recirculeren van waterstromen is hier meer aandacht voor. Naast de negatieve aspecten hiervan, zoals biofilmvorming, groei van ziekten en plagen en autotoxiciteit, is er een toenemende aandacht voor positieve aspecten. Een voorbeeld hiervan is de groei van positief microleven dat een bijdrage levert aan groei en productie en de bescherming van de planten tegen ziekten en plagen in een weerbaar teeltsysteem.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel