Meer overnames in food- en agrisector

Meer overnames in food- en agrisector

De Nederlandse tuinbouwsector is een van de meest ontwikkelde en innovatieve in de wereld. Echter is er sprake van relatief hoge lokale concurrentie en een verzadigde thuismarkt. Nederlandse kennis en kunde richt zich daarom in toenemende mate op export. Op internationale schaal staat de food- en agrisector voor aanzienlijke uitdagingen: de wereldbevolking groeit, het wereldwijde landbouwareaal is beperkt en met het oog op het klimaat moet er duurzamer worden geproduceerd. Innovaties in de kas, bijvoorbeeld op het gebied van robotisering en vertical farming, bieden kansen en mogelijk oplossingen voor deze uitdagingen.

Dat voorspelt Rembrandt Fusies & Overnames. Het bedrijf adviseert en begeleidt organisaties die bij een fusie of overname betrokken zijn.

Zoals een groot aantal sectoren is ook de tuinbouwsector geraakt door het coronavirus. Bepaalde sectoren, zoals de high-end sierteelt en kwekers die aan de detailhandel leveren, voelden het effect sterk. Anderzijds hebben kwekers die overwegend aan de grote retail leveren juist een positief effect ervaren. Afhankelijk van de duur van het coronavirus en de effecten op de markt vindt in de toekomst mogelijk een verhoogd aantal overnames plaats, zowel in de branches die een zeer sterke groei doormaakten als in nadelig geraakte branches. Daarnaast is het de verwachting dat er meer (internationale) overnames zullen gaan plaatsvinden door de eerder genoemde uitdagingen in de food- en agrisector. Hierdoor ontstaan grotere bedrijven die makkelijker kunnen investeren in innovatie en de slagkracht hebben om op internationale schaal projecten uit te voeren.

Trends in de food- en agrisector
Allereerst is er een toename van technologische innovaties bij o.a. leveranciers om duurzamer, kwalitatief hoogwaardiger en met een verhoogde opbrengst te kweken. Over de hele keten vinden samenwerkingen plaats met universiteiten om kennis lokaal en internationaal toe te kunnen passen. Dit is o.a. een gevolg van klimaatverandering, waardoor er sprake is van toenemende vraag naar gewassen die bestand zijn tegen extremere weersomstandigheden. De keten in zijn geheel wordt tevens korter: er wordt steeds vaker direct vanuit kwekers geleverd aan de consument door middel van online (e-tail) initiatieven. Deze trends zorgen onder andere voor een consoliderende markt bij leveranciers, kwekers en groothandels.

Download de sectorvisie voor voorbeelden en meer informatie over de impact van bovengenoemde trends.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel