'Meer samenwerken op het gebied van water'

'Meer samenwerken op het gebied van water'

Jaarlijks verdwijnt er 180.000 kuub water uit het gebied van Hoogheemraadschap Delfland richting de Noordzee. Zonde, vindt tomatenkweker Ted Duijvestijn. De glastuinbouw zou het goed kunnen gebruiken. In een gezamenlijke aanpak zouden watervoorziening, opslag, afvoer en ecologische ontwikkeling beter samen kunnen gaan.

Binnen het project 'De waarde van water in Greenport West-Holland' zoeken elf partijen (zie beneden) naar creatieve oplossingen. Samen met de waterspecialisten van Glastuinbouw Nederland vertegenwoordigt Duijvestijn de glastuinbouw. "Ons belang hierbij is een toekomstbestendiger waterbeheer. Je hebt te maken met klimaatverandering: lange droge periodes afgewisseld met steeds hevigere buien. Je moet het systeem weerbaarder maken. Als telers kunnen we wel steeds grotere bassins aanleggen, maar dat geeft soms kwaliteitsproblemen. Het is goed om te bekijken of we met een ander oppervlaktewaterbeheer niet alleen onze eigen uitdagingen kunnen oplossen, maar ook maatschappelijke problemen."

Opslag in de grond
Duijvestijn Tomaten in Pijnacker is al langere tijd bezig met duurzaam waterbeheer. "Bij ons eerste bedrijf slaan we het hemelwater op in de ondergrond en spreken de voorraad in de zomer weer aan. Dat loopt al 16 jaar goed. Daarom hebben we dat systeem ook bij onze nieuwbouw opgepakt. Maar pal naast ons bedrijf ligt de wateropvang van Delfland. Daar zou je meer mee kunnen doen: waterzuivering door de natuur voordat je het in de ondergrond opslaat. Dat is niet alleen een oplossing voor ons, maar zou een waterbank voor verschillende ondernemers kunnen vormen. Een soort waterrotonde."

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel