Minder remstofgebruik bij toepassing groeilamp

Minder remstofgebruik bij toepassing groeilamp

Onlangs heeft HortiTech een proef uitgevoerd met de toepassing van Climalux groeilampen in de hortensiateelt bij Huub van Leeuwen Westland, waaruit is gebleken dat door gebruik van deze groeilampen nagenoeg geen remstoffen meer nodig zijn. De hortensia's in deze proef werden niet belicht, de groeilampen werden vooral gebruikt vanwege het verticale ventilatiesysteem.

Gedurende een vastgestelde periode werden een aantal CLX V1000 groeilampen geďnstalleerd  voor de teelt van hortensia's, om het effect van de groeilamp op het gewas te monitoren. De opkweek van de hortensia's voor deze proef heeft op een andere locatie plaatsgevonden. Op de proeflocatie hoefden ze alleen nog maar vijf bladparen en een bloem te produceren. De proef werd uitgevoerd in een kasafdeling van 2.000m2 in combinatie met twee andere teelten: bougainville en Franse geraniums. De afdeling werd klimatologisch en water-technisch afzonderlijk gestuurd. In totaal werd de afdeling voorzien van 144 CLX V1000 groeilampen. De proef heeft aangetoond dat de verticale luchtbeweging vanuit de groeilamp leidt tot minimaal gebruik van remstoffen en een stevigere plant, die gelijkmatiger in bloei komt.
 
De groeilamp
De CLX V1000 groeilamp is samengesteld uit een dimbare verlichtingsunit en een verticaal ventilatiesysteem, waardoor warmte en vocht gelijkmatig verdeeld wordt in een kas. De unit creëert een microklimaat rond elke plant, veroorzaakt door de verticale luchtbeweging in combinatie met de regelbare lichtintensiteit. Door de lampen op juiste wijze aan elkaar te koppelen in een totaalsysteem, vormen ze samen een cluster van klimaatcellen dat bijdraagt aan klimaatgelijkheid in de hele kas en garant staat voor aanzienlijke kostenbesparingen.
 
Climalux is een Nederlands bedrijf dat zich volledig richt op de ontwikkeling en productie van hoogwaardige groeilichtsystemen voor groente- en sierteeltgewassen op basis van Het Nieuwe Telen. Alle systemen en onderdelen worden in eigen beheer ontwikkeld en in Europa geproduceerd.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel