Minder verspilling, maar kan beter

Minder verspilling, maar kan beter

Nederlanders hebben de reputatie zuinig te zijn, maar dat gaat niet op als het om voedsel gaat. Gemiddeld gooien we rond de 34 kilo aan voedsel per persoon per jaar weg. De Stichting Samen Tegen Verspilling start vandaag met de Verspillingsvrije Week. "Ons doel is om de voedselverspilling in 2030 minimaal te halveren."

Stichting Samen Tegen Verspilling is een initiatief van bedrijven, organisaties, wetenschappers en de overheid om voedselverspilling een halt toe te roepen. "Pas als iedereen zich inzet, lukt het ons onnodig voedselafval in 2030 te halveren'', zegt directeur Toine Timmermans tegenover het AD.

Nederlandse consumenten kopen te royaal in en koken vaak te grote porties, volgens de stichting twee belangrijke factoren rond verspilling door huishoudens. Ook in andere landen is voedselverspilling een groot probleem. Op mondiaal niveau zorgt het voor veel CO2-uitstoot. Volgens het Voedingscentrum, aangesloten bij de Stichting Tegen Verspilling, gaat het zelfs om zo'n 500 kilo CO2 per persoon per jaar: een kwart van de uitstoot van alle auto's op onze planeet.

Al die verspilling doet ook pijn in de portemonnee. De helft minder voedselverspilling thuis levert een winst op ter waarde van omgerekend ruim 270.000 broden en 150.000 literpakken yoghurt per dag, berekende Samen Tegen Verspilling.

"Veel mensen weten het verschil niet tussen 'gebruiken tot' en 'tenminste houdbaar tot''', zegt Timmermans. "Dat laatste is een adviesdatum en kwaliteitsgarantie voor producten die niet snel bederven. Vaak kun je die producten nog eten zonder ziek te worden. Na het verstrijken van deze datum kan de kwaliteit afnemen, maar is het niet meteen bedorven. Je kunt prima je eigen zintuigen gebruiken om te beoordelen of je het nog wilt eten. Als we daar allemaal wat scherper op zijn, verspillen we vijf kilo minder per persoon per jaar.''

Lees hier enkele tips om verspilling tegen te gaan

Bron: AD

Deel artikel