'Minder voedsel verspillen maakt wél veel uit'

'Minder voedsel verspillen maakt wél veel uit'

Wereldwijd gaat er van elke drie kilo voedsel een kilo verloren. "Voedselverspilling tegengaan is daarom net zo belangrijk voor het klimaat als minder vlees eten", stelt Toine Timmermans, programmamanager duurzame voedselketens aan WUR.

In een persbericht van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen zag Timmermans echter een opvallende uitspraak over het verminderen van voedselverspilling. "De milieuwinst is niet zo heel groot, maar er zitten ook geen nadelen aan", stelt het bericht. Minder vlees eten zou wel uitmaken. Volgens het persbericht vertelde hoogleraar Voeding voor gezond leven Ingeborg Brouwer, werkzaam aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, dit in een publiekslezing getiteld 'Gezonde voeding voor een gezonde planeet'.

"Minder vlees eten is zeker goed voor het milieu, maar professor Brouwer schetst hier het beeld dat minder voedsel verspillen weinig uitmaakt. Ik hoor dit vaker, maar het klopt niet", reageert Timmermans. Wereldwijde cijfers laten volgens hem juist zien dat dit allebei impactvolle bijdrages levert.
Hoeveel verspillen we?

In 2019 schatte de FAO (Food and Agriculture Organization van de VN) dat veertien procent van het voedsel verloren gaat nog voordat het in de winkel belandt. Voor groente en fruit komt het percentage iets daarboven uit, voor dierlijke producten iets daaronder. "De milieu-impact van dierlijke producten is echter veel hoger, omdat de dieren land nodig hebben om te grazen en de rest van hun voedsel verbouwd moet worden," aldus Timmermans.

Lees hier verder

Bron: Wageningen U&R

Deel artikel