Mini-meloenen duurzaam te telen in de BEST-kas
Geplaatst op 26 juli 2022
In het onderzoek hadden de meloenen relatief weinig gas en CO2 nodig en hoefden geen nagenoeg chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt te worden. Daarmee is dus de teelt van een duurzame local-for-local eenpersoonsmeloen mogelijk.
In maart 2022 werden de eerste meloenen geplant in de BEST-kas (die een kasdek van noppenfolie heeft), namelijk mini-watermeloen, mini-Charentais, mini-Galia en mini-Cantaloupe. De plantdichtheid bedroeg 3 planten per vierkante meter bij de watermeloen, en 2 planten per vierkante meter bij de drie andere meloenen. In totaal werden zes meloenrassen onderzocht.
Doel van het onderzoek was een goede teeltstrategie voor de eenpersoonsmeloenen te ontwikkelen. Dat lukte bij die eerste teelt vooral goed bij Charentais-, Galia- en Cantaloupe-rassen.
In de teelt is slechts 4 m3 gas per vierkante meter nodig en 2 kilogram CO2 gebruikt. Daarmee ligt het verbruik lager dan verwacht: voor 2 teelten zou maximaal 10 m3 gas en 5 kilogram CO2 per vierkante meter gebruikt mogen worden. Ook hoefden tijdens het onderzoek nagenoeg alleen groene gewasbeschermingsmiddelen gebruikt te worden.
Watermeloen bleef wat achter in de productie. Dat kwam vooral doordat het klimaat blijkbaar te vegetatief was. Daarom ligt in het tweede deel van het onderzoek de nadruk op de watermeloen: begin juli 2022 zijn hiervoor de meloenen geplant in de BEST-kas.