Mix nuttige bestrijders tegen trips in aardbeien

Mix nuttige bestrijders tegen trips in aardbeien

De tripsdruk in de aardbeienteelten neemt toe. Vooral in de doordragers kan de populatie explosief groeien. Telers kunnen schade voorkomen door naast roofmijten ook de roofwants Orius-System in te zetten, vertelt Eline Braet, Crop Specialist berries bij Biobest Group.

Omdat doordragers continu in bloei staan, kan de trips voor veel schade zorgen. "Aangetaste bloemen groeien uit tot misvormde en bronskleurige aardbeien, die onverkoopbaar zijn. Het is belangrijk dat telers zorgen voor een sterke populatie natuurlijke bestrijders, die alle stadia van de trips aanpakken."

Combinatie van bestrijders
Eline licht toe dat de meeste telers aan het begin van de teelt kweekzakjes met roofmijten uitzetten, die zich voeden met de larven van de trips. Sommige telers kiezen voor Amblyseius-System, andere voor Swirskii-System. Eline: "Wij raden aan wekelijks roofmijten bij te strooien om de populatie van deze nuttige bestrijders op peil te houden."

Nu de tripsdruk toeneemt, is het verstandig om daarnaast Orius-System in te zetten, licht Eline toe. "Deze roofwants eet namelijk niet alleen de tripslarven, maar ook de volwassen exemplaren. Telers kunnen deze Orius laevigatus het beste in hoopjes in de teelt uitzetten. De aantallen zijn afhankelijk van de plaagdruk. Dat kunnen telers het beste met hun Biobest-adviseur overleggen."

Scouten en vangplaten
Uiteraard begint een adequate bestrijding altijd met monitoren. "Door een aantal bloemtrossen uit te kloppen krijgt de teler een goed beeld van de aanwezigheid van trips. Vooral nu de temperaturen stijgen, is het belangrijk zorgvuldig te scouten. Verder adviseren wij ook vangplaten of vanglinten op te hangen om trips weg te vangen."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel