Monitoor wortelmilieu voor optimale watergift en EC

Monitoor wortelmilieu voor optimale watergift en EC

ACTUEEL HORTI THEMA - Substraattelers lopen voorop bij het monitoren van de groeiomstandigheden in het wortelmilieu, zoals het water- en zuurstofgehalte, de EC, de pH en de temperatuur. Meer inzicht in het verloop daarvan maakt immers een nauwkeurige sturing mogelijk, waardoor stresssituaties zijn te voorkomen en het gewas in de gewenste balans blijft. Met behulp van moderne substraat sensoren en toepassing van de nieuwste kennis en inzichten valt er volgens Jos Beerens van kennispartner Grodan nog steeds winst te behalen in productiviteit en efficiënte benutting van water en nutriënten.

De introductie van GroSens matsensoren rond 2015 tilde het monitoren van de groeiomstandigheden in steenwolmatten naar een veel hoger niveau. Tot dan toe werd er op basis van individuele gewichtsmetingen, drainwatervolumes en een enkele watergehaltemeter slechts een globale indruk verkregen van het verloop van het watergehalte in een mat. Met het sensorsysteem van de substraatproducent zijn belangrijke kengetallen (WG, EC en T) 24/7 te volgen op verschillende hoogten in de mat en in meerdere matten per afdeling. Dit resulteert in een beter gemiddelde met een hogere betrouwbaarheid. Op steeds meer vruchtgroentebedrijven worden deze matmetingen gebruikt om de watergift te optimaliseren.

Gedragsverandering
Eigenlijk is het vreemd dat een dergelijke innovatie, die inmiddels breder navolging heeft gekregen, zo lang op zich liet wachten, beaamt manager sales support Jos Beerens. "Het bovengrondse klimaat is al jaren tot achter de komma in beeld, terwijl het wortelmilieu alleen op de watergift, drainpercentage en de EC in het drainwater werd gestuurd", zegt hij. "Deze sturing is weinig verfijnd en biedt veel ruimte aan suboptimale situaties en stress. Inmiddels zijn matsensoren op veel bedrijven ingeburgerd. Dat heeft duidelijk geresulteerd in gedragsverandering (Precision Growing) ten aanzien van start- en stoptijden, watergeeffrequentie en beurtgroottes en eisen aan mateigenschappen.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel