Nieuw huisvestingsconcept internationale medewerkers

Nieuw huisvestingsconcept internationale medewerkers

Groente- en fruitexporteur Scherpenhuizen en vastgoedontwikkelaar VA2 ontwikkelen Fair Stay: een kwalitatief huisvestingcomplex in Best. Het complex is bedoeld voor ruim 400 internationale flexwerkers van Scherpenhuizen B.V. in Eindhoven. Fair Stay wil een alternatief bieden voor de slechte omstandigheden waar veel internationale flexwerkers in Nederland mee te maken hebben. Daarnaast wil het een duurzame oplossing bieden voor de grote behoefte aan verblijfsplekken voor internationale flexwerkers.

Internationale flexwerkers verdienen volgens de initiatiefnemers fatsoenlijke leef- en woonomstandigheden. De huidige norm voor verblijfsfaciliteiten laat volgens hen te wensen over: te veel mensen in kleine ruimtes, slechte of ontbrekende voorzieningen en geen recreatiemogelijkheden. Dit leidt te vaak tot gefrustreerde en verveelde bewoners, met (in 6% van de gevallen, blijkt uit onderzoek van Emile Roemer) overlast voor de medebewoners en omwonenden. Om die reden is Fair Stay voorzien van faciliteiten voor een goed verblijf: er zijn sportmogelijkheden, maaltijden worden aangeboden, er is een informatieservice en fietsen voor de flexwerkers om naar hun werk in Eindhoven te fietsen en er recreatief gebruik van te maken. De kwalitatieve manier van huisvesten moet bijdragen aan een harmonieus verblijf en een prettige leefomgeving voor de flexwerkers en omwonenden.

Kwalitatief verblijfscomplex
Het ruime en groene complex (13.000m˛ waarvan circa 8.000m˛ bebouwd) biedt een gezond en kwalitatief leefklimaat waar de internationale flexwerkers voor een eerlijke prijs kunnen verblijven. Fair Stay telt 154 verblijfseenheden met logiesfunctie en 24/7 beheer. Momenteel bestaat de groep internationale flexwerkers die Scherpenhuizen in Best huisvest uit Spaanse mensen, veelal vrouwen, die via hun Spaanse dochteronderneming Finca Boyal naar Nederland komen. Zij kiezen ervoor om - ondanks vaak een goede opleiding te hebben genoten - tijdelijk te werken in Nederland omdat er in Spanje minder arbeidskansen zijn. De toekomstige bewoners van Fair Stay verblijven voor een periode van maximaal 6 maanden, om vervolgens vaak terug te keren naar hun eigen land.

Een soortgelijk Batadorp
Fair Stay dient een soortgelijke functie als de dichtstbijzijnde woonwijk Batadorp ooit had: tijdelijke huisvesting van internationale flexwerkers die de lokale arbeidsbehoefte invullen. Zo is er momenteel een hoge en groeiende arbeidsbehoefte voor meer praktische werkzaamheden die belangrijk zijn voor de Nederlandse economie. De ontwikkelaars willen een nieuwe standaard zetten voor de huisvesting van internationale flexwerkers. De bedoeling is dat andere bedrijven het voorbeeld van Fair Stay volgen om zo het nationale huisvestingprobleem te verhelpen.

De partijen achter Fair Stay zijn groente- en fruitexporteur Scherpenhuizen uit Eindhoven en vastgoedontwikkelaar VA2 uit Waalre. Martin Scherpenhuizen (CEO van Scherpenhuizen): "Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid als werkgever om fatsoenlijk en eerlijk verblijf te bieden voor medewerkers die tijdelijk in Nederland komen werken." Ralf van Aken (eigenaar van VA2) ontwikkelt Fair Stay: "Het huisvestingprobleem van internationale flexwerkers is schrijnend en niet langer aanvaardbaar. Met Fair Stay maken we het begin van de oplossing." GoedGoed Advies Project Beheer B.V. zal het beheer van Fair Stay voor zijn rekening nemen. François Schepens (eigenaar GoedGoed Advies Project Beheer) houdt zich al meer dan 20 jaar bezig met kwalitatieve huisvesting van internationale flexwerkers en ziet Fair Stay als een voorbeeldproject om een hardnekkig probleem op te lossen.

Op www.fairstay-best.nl is meer te vinden over Fair Stay en de ontwikkeling ervan.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel