Nieuwbouw Duijvestijn boordevol innovaties
Geplaatst op 12 oktober 2020
"Wat onder andere nieuw is, is dat we hybride topbelichting gaan gebruiken. 50 % LED en 50% SON-T lampen" zegt Ad van Adrichem, algemeen directeur Duijvestijn Tomaten. Op dit moment zijn er in Nederland nog maar een handje vol telers die LED verlichting toepassen. Duijvestijn plaatst LED lampen boven het volledige belichte teeltoppervlak.
Voordeel van LED-belichting is dat er voor de zelfde hoeveelheid licht veel minder elektriciteit nodig is. Bovendien produceren de lampen zeer weinig stralingswarmte. De warmte en het licht in de kassen kunnen met deze hybrideverlichting onafhankelijk geregeld worden, waardoor het kasklimaat veel beter gecontroleerd kan worden. "We gaan de komende jaren ervaring opdoen op 5 ha en zullen deze kas op deze manier belichten" vervolgt van Adrichem, "afhankelijk van de resultaten kunnen we besluiten of we de andere 5 ha ook willen gaan belichten en of we wellicht naar volledig LED kunnen gaan. Met het oog op de toekomst hebben we beide kassen geschikt gemaakt voor volledige LED belichting, dus we kunnen alle kanten op".
Ontvochtigen
Ook gaat de teler actief ontvochtigen met het Airmix systeem. Deze is speciaal ontworpen om met gesloten schermdoek te kunnen ventileren. Het systeem zuigt droge lucht boven het scherm vandaan en blaast dit in de teeltruimte onder het schermdoek. Hierdoor hoeft er minder gekierd of geventileerd te worden en ontstaat er een stabieler klimaat. Van Adrichem: "Dit systeem is in de tomatenteelt in Nederland nog niet eerder toegepast, dus ook hier gaan we ervaring mee opdoen". De scherminstallatie bestaat naast een verduisteringsdoek ook uit een energiebesparend schermdoek waardoor nog meer kan worden bespaard op energiekosten. "Het hele systeem is erop gericht om een zo optimaal kasklimaat te kunnen creëren, zodat we een gelijkmatige en hogere productie kunnen realiseren en een optimaal product kunnen leveren. Allemaal met minder energie".
Aardwarmte
Het nieuwe kassencomplex zal worden verwarmd met de aardwarmte installatie die ook de huidige kassen verwarmt. In de nieuwe kassen komen bovendien extra verwarmingsbuizen en een dubbele groeibuis met een grotere diameter. Door het uitgebreidere groeibuisnet kan het water beter uitgekoeld worden en zijn lagere buistemperaturen benodigd. Hierdoor wordt de huidige capaciteit van de aardwarmte veel beter benut.
Water
Met het oog op de toekomst is ook het waterbeheer onder de loep genomen. De verwachting is dat het minder vaak zal gaan regenen, maar wel dat de buien heftiger zullen zijn en er in korte tijd veel water naar beneden valt. Om daar op voorbereid te zijn wordt het water wat op de kassen valt opgeslagen in een ruim gedimensioneerde ondergrondse opslag, waar het vervolgens weer omhoog gehaald kan worden tijdens een periode van droogte. Op deze manier hoeft er geen beroep te worden gedaan op het waternet. Bovendien is deze nieuwe waterberging gekoppeld aan een omgekeerde osmose wat ervoor zorgt dat het rendement van de ondergrondse wateropslag omhoog gaat. "Niets gaat hierdoor verloren. Ons doel is om al onze processen circulair te maken. Met de bouw van het nieuwe kassencomplex zijn we een heel eind op weg," zegt van Adrichem.
Toekomstproof
Waar de teler echt verschil gaat maken is wat je niet ziet. Ook in de kas zullen diverse innovaties worden toegepast. De nieuwe systemen zijn zo ingericht dat het bedrijf moeiteloos mee kan veranderen met de ontwikkelingen. Zo is nieuwe kas onder andere gereedgemaakt om dataontsluiting te verbeteren, waardoor er nog preciezer kan worden geteeld. Van Adrichem: "We zijn optimaal voorbereid op de volgende fase in de tuinbouw, zoals datagestuurd telen en robotisering. Hierdoor zijn we weerbaar en toekomstproof".
(Bijschrift: Vader en moeder Duijvestijn planten symbolisch de eerste planten in de nieuwe kas)
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws