Nieuwe app detecteert plantenziektes

Nieuwe app detecteert plantenziektes

De Antwerpse start-up Ask Attis heeft een app ontwikkeld om ziektes en plagen bij planten te ontdekken. Binnen anderhalve seconde vertelt de app welke ziekte de plant waarschijnlijk heeft en hoe het kan bestreden worden.

Guy Van Looveren uit Rijkevorsel, de oprichter van Ask Attis, richt zich in eerste instantie op planten die voedsel produceren. "We brengen onze eerste applicatie in juni op de markt. Daarmee richten we ons op tomatenplanten", vertelt hij aan Gazet van Antwerpen. "De gebruiker downloadt de applicatie, bijvoorbeeld op zijn smartphone. Dan gaat hij voor de plant staan en trekt een foto van het blad van de plant. Na maximaal anderhalve seconde krijgt de tuinier te zien welke ziekte de plant waarschijnlijk heeft en welke soort producten er kunnen worden gebruikt om die ziekte te bestrijden."
 
Van Looveren maakt gebruik van artificiële intelligentie om de ziekte vast te stellen. In een database met foto's zijn alle ziektes, waarmee tomatenplanten kunnen geconfronteerd worden, verzameld. De foto's die de gebruiker neemt, worden vergeleken met die uit de database en zo wordt een diagnose gesteld.
 
Met zijn app richt Ask Attis zich zowel op de professionele gebruiker als op de hobbytuinier. Op termijn wil Van Looveren de app uitbreiden voor andere planten, zoals aardappelen.
 
Van Looveren wil naast de Belgische, meteen ook de internationale markt verkennen. Ondertussen heeft Ask Attis al een selectie beet voor Collision, een technologiebeurs in Toronto die elk jaar meer dan 30.000 bezoekers trekt. "De deelname aan die beurs is voor ons een kans om extra financiering te verkrijgen", zegt Van Looveren. "Tot hiertoe heb ik immers meer dan 30.000 euro van mijn eigen centen in dit bedrijf gestoken."
 
De app kost 9,99 euro per jaar. Maar voor de lancering van de app, die gepland is in juni 2020, heeft Ask Attis nog een speciale actie in petto. De eerste 100.000 tuiniers die zich online registreren, kunnen de app levenslang gratis gebruiken.

Bron: Vilt.be

Deel artikel