Nieuwe biowetgeving EU met een jaar uitgesteld

Nieuwe biowetgeving EU met een jaar uitgesteld

De invoering van de nieuwe Europese bioverordening, die normaal voorzien was voor 1 januari 2021, zal een jaar uitgesteld worden. Er zijn nog enkele details en vragen die nog concreet moeten uitgewerkt worden en in het kader van de Green Deal is er een publieke consultatieronde op komst over biologische landbouw.

In 2018 keurde het Europees Parlement, na jaren onderhandelen, de 'bioverordening' goed. Met deze set nieuwe regels wil Europa een gelijk speelveld creëren voor bioproducten van binnen en buiten de EU.
 
Met de nieuwe verordening worden de normen geharmoniseerd en komt er één systeem voor alle Europese en niet-Europese landbouwers zodat dezelfde kwaliteit gegarandeerd wordt. Maar volgens de leden van COMAGRI is er meer tijd nodig om het complexe systeem op poten te zetten. Ook de lidstaten en de biologische bedrijven moeten voldoende ruimte krijgen om de overgang te maken naar de nieuwe manier van produceren. Het Europees parlement, de biosector en enkele lidstaten pleitten begin dit jaar al voor uitstel.
 
Daar geeft de Europese Commissie nu gehoor aan. Eduardo Coco, directeur van IFOAM Organics Europa, reageert opgelucht: "Het was een wijze beslissing om de invoering van de nieuwe EU-wetgeving uit te stellen. We bedanken de Europese Commissie om te luisteren naar de bezorgdheden vanuit de biosector, die zeker wilden zijn dat ze genoeg tijd kregen om zich aan te passen aan de nieuwe regels."
Het voorstel wacht nog op de goedkeuring van de Europese Raad en het Europees parlement, maar veel tegenstand wordt niet verwacht uit die hoek.
 
Tegelijk lanceerde de Commissie ook een publieke consultatie over haar toekomstplannen voor de biolandbouw. In de Green Deal is immers een grote rol weggelegd voor de biologische sector. Eén van de doelstellingen is om 25 procent meer biologische landbouw te verwezenlijken tegen 2030. De Unie wil er zeker van zijn dat de sector de juiste middelen in handen heeft om die doelstellingen te halen.

Bron: Vilt.be

Deel artikel