Nog onvoldoende zicht op natriumgrens sla op water
Geplaatst op 17 november 2021
Een te hoog natriumgehalte (Na) in het gietwater kan leiden tot een lagere opbrengst en kwaliteitsproblemen bij sla, met name 'rand'. Het is echter niet duidelijk bij welke concentraties zulke problemen ontstaan. "In nauwe samenspraak met Wim Voogt van Wageningen University & Research hebben we daarom een serie proeven met sla op water opgezet. Het ging om Cos-rassen (romainsla) en ijsbergsla", vertelt De Vries, die de proeven leidt.
In eerste instantie zijn er drie Na-stappen getest: 0, 6 en 8 mmol/l. Bij de ene serie werd de EC gelijk gehouden, bij een tweede steeg de EC mee met de oplopende Na-concentratie. Als de EC niet meestijgt, verdringt Na deels de andere kationen, zoals kalium, calcium en magnesium. "Verder hebben we een aantal trappen toegevoegd met een verhoogd calciumgehalte, omdat uit de literatuur naar voren kwam dat sla dan beter bestand is tegen negatieve natriumeffecten", zegt hij.
Lees hier verder
Meer nieuws