'Noodklok luiden over toelatingenbeleid'

'Noodklok luiden over toelatingenbeleid'

Met ruim veertig man in vaste dienst en wereldwijd nog eens zeventig externe specialisten doet Koppert er alles aan om nieuwe producten op de markt krijgen, of voor bestaande producten een uitbreiding naar andere gewassen te realiseren. Maar genoeg is het bij lange na niet. Ingewikkelde regelgeving zorgt ervoor dat het vijf tot zeven jaar kost om een middel toegelaten te krijgen in de EU, en nog eens twee tot drie jaar om het op de markt te krijgen.

De befaamde dichtregel van de Vlaming Willem Elsschot is zonder meer van toepassing op het Europese en het Nederlandse toelatingenbeleid op het terrein van de gewasbescherming. Wetten en regels die elkaar tegenspreken zijn regelrechte hindernissen in het verduurzamen van de land- en tuinbouw. Terwijl die verduurzaming juist dóór moet gaan en vaart moet krijgen. De chemische gewasbeschermingsmiddelen krijgen immers steeds meer restricties opgelegd, door zowel overheden als de markt.
De EU én Nederland

De genoemde hindernissen komen vooral van de Europese Unie, vertelt Evert Hamblok. Hij is bij Koppert manager Market Access en verantwoordelijkheid voor alle toelatingen die Koppert nodig heeft: voor natuurlijke vijanden, microbials, biostimulanten, hommels en andere bestuivers. "Het probleem is eenvoudig: Brussel wil dat de Europese land- en tuinbouw verduurzaamt en is daarin erg ambitieus. De doelstelling van de Green Deal is dat in 2030 een kwart van de plantaardige teelten in de EU biologisch is. Maar datzelfde Brussel zorgt voor een stroperig toelatingenbeleid en dat bemoeilijkt en vertraagt de vernieuwing."
"Vertel hoe je met biologische middelen de chemie terugdringt, de waterkwaliteit verbetert en de biodiversiteit bevordert."

Ook de Nederlandse overheid treft blaam. Zij heeft de Nederlandse vertaling van het Brusselse beleid neergelegd in het Uitvoeringsplan 2030. "De Nederlandse overheid heeft een bepaalde eigen vrijheid en kan bijvoorbeeld noodtoelatingen afgeven. Maar dat gebeurt niet of het gaat ook veel te traag. Recent hebben wij de minister van Landbouw geschreven dat de doelstellingen van het uitvoeringsplan op deze wijze nooit gehaald zullen worden."

Lees hier verder

Bron: Koppert

Deel artikel