Onderzoek aanpak CABYV

Onderzoek aanpak CABYV

Via diverse kanalen, waaronder signalen van telers, wordt melding gemaakt dat het Cucurbit Aphid-Borne Yellow virus (CABYV) ook in de Nederlandse kassen is aangetroffen. Dit virus - CABYV - behoort tot de groep van polerovirussen. Het virus is niet gereguleerd, heeft dus geen Q-status, maar kan in de teelt van alle komkommerachtigen, waaronder komkommer, augurk, courgette en meloen, tot aanzienlijke schade leiden.

Om die reden heeft de programmaraad van Kennis in je Kas (KijK) via een versnelde procedure groen licht gegeven voor gewasoverstijgend onderzoek naar dit virus, zo laat Glastuinbouw Nederland weten.

Dit plantenvirus is pas voor het eerst beschreven in 1988 door een vondst in Zuid-Frankrijk, maar was mogelijk al veel langer aanwezig in Azië en delen van Zuid-Europa. De schade aan het gewas varieert van 10% plantuitval tot het volledig wegvallen van plantvakken. Het virus wordt via bladluizen overgedragen.

"Gezien de grote bladluisdruk op de bedrijven is het van belang om de telers zo snel mogelijk van informatie te voorzien", benadrukt Helma Verberkt, beleidsspecialist Plantgezondheid van Glastuinbouw Nederland. "Het gaat om informatie over de levenswijze van dit virus, inclusief schadebeelden, de wijze van overdracht en het protocol bij teeltwisseling om te voorkomen dat het zich doorzet in de nieuwe teelt. Het doel is kennis te delen en nieuwe kennis te genereren om verdere verspreiding van het CABY virus in de Nederlandse glastuinbouw te voorkomen."

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel