Onderzoek naar geheimen tomaat

Onderzoek naar geheimen tomaat

Om een duidelijker beeld te krijgen van de mogelijke gunstige effecten van lycopeen in de tomaat is nog meer onderzoek nodig. Want hoe weet je hoeveel lycopeen er in een trostomaat zit? En hoeveel tomaten moet je eten om echt een gezondheidseffect te krijgen? Jara van den Bogaerde is Scientist Co-innovation bij BASF's vegetable seeds business. Zij is via het topsectorproject 'De Waarde(n) van Groenten en Fruit' betrokken bij een onderzoek naar het lycopeengehalte in tomaten, zo laat zij weten in een interview op www.brightlands.com.

Waarom is dit onderzoek voor BASF belangrijk?
"De tomaat behoort tot de meest geliefde (fruit)groenten in Nederland. De focus in de teelt lag lang op zoveel mogelijk opbrengst - in kilo's - per vierkante meter, maar de consument draagt andere vraagstukken aan. De Nederlander wordt zich steeds bewuster van de invloed van voeding op de gezondheid en wil weten wat er in een product zit. Uit grote bevolkingsonderzoeken blijkt dat het eten van groenten en fruit positief kan bijdragen aan de gezondheid, maar het is voor bedrijven lastig om uit te leggen wat er precies in hun producten zit en waarom deze dus gezond zijn. Daar willen we met dit onderzoek verandering in brengen. Onze ambitie is om gezond eten aantrekkelijk en duurzaam te maken voor mens, partners en onze planeet. Dit onderzoek maakt onze ambitie tastbaarder en te realiseren. Het kan de consument ondersteunen bij het kiezen van een gezond eetpatroon."

BASF werkt in dit project samen meerdere partners en met Brightlands Campus Greenport Venlo. Bevalt het?
"We zijn als BASF aandeelhouder van de campus in Venlo geworden om juist dit soort onderzoeken op te zetten, waarin het draait om samenwerking met andere bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen. Die samenwerking is enorm waardevol: het versterkt de relaties en je helpt elkaar echt verder. Onze klanten, de telers, draaien ook mee in dit project. Zij profiteren dus direct van de uitkomsten van dit onderzoek."

Rolt er aan het einde van dit onderzoek een type tomaat uit die het beste scoort op lycopeen?
"Nou, het is na dit onderzoek nog echt te vroeg om te zeggen: deze tomaat moet je eten, want die zit boordevol lycopeen. Ik hoop wel na dit onderzoek te weten naar welk type en ras tomaten we verder moeten kijken en dat we de puzzel rondom inhoudsstoffen van tomaat verder kunnen leggen."

Lees hier het volledige interview

Bron: Brightlands Campus Greenport Venlo

Deel artikel