Paprikatelers gezocht voor energie-onderzoek

Paprikatelers gezocht voor energie-onderzoek

In januari start een nieuwe proef voor de paprikateelt voor energiebesparing met nieuwe schermen en onderzoek naar de effecten hiervan op het enten van paprikaplanten. Welke telers willen energie stoppen in het begeleiden van deze proef?

De glastuinbouw streeft naar een fossielvrije toekomst in 2040 door energiebesparing, onder andere via isolatie. Low-emissivity (low-e) schermen kunnen tot 20% energie besparen door stralingsverlies te beperken, wat geschikt is voor bestaande kassen. Het project richt zich op het meten en modelleren van de energiebesparing door low-e schermen met diverse eigenschappen.

Doelstelling
Het doel van het project is om de energiebesparing van transparante schermdoeken met hoge warmtereflectie te kwantificeren, die ook overdag maximale besparing bieden met minimaal lichtverlies. Verschillende schermdoeken worden getest om telers te helpen bij materiaalkeuzes en om nieuwe energiebesparende technieken sneller te ontwikkelen.

Energiedoelstellingen
Door nieuwe materiaaleigenschappen kan direct 10-15% energie bespaard worden. De combinatie van low-e schermen met slimme klimaatstrategieën kan zelfs tot 30-35% energiebesparing opleveren bij een gelijkblijvende productie. Dit kan vooral bij paprikateelt.

Effect van enten bij paprika
Paprikaplanten worden geënt op onderstammen om energie-efficiëntie te bevorderen en plantuitval te verminderen. Geënte planten kunnen mogelijk constanter produceren, wat energiebesparende strategieën ondersteunt zonder extra energieverbruik. In de paprikateelt wordt geëxperimenteerd met onderstammen, waarbij de impact op productie, plantbalans, wortelkwaliteit en vruchtkwaliteit wordt onderzocht. Er wordt ook een watergeefstrategie ontwikkeld om optimale wortelontwikkeling te bevorderen.

Telers gezocht voor het begeleiden van de proef
Het project moet inzicht bieden in energiezuinige teeltstrategieën en de potentie van onderstammen om productiefluctuaties te verminderen en wortelkwaliteit te verbeteren. We zoeken paprikatelers of teeltprofessionals die deze proef regelmatig willen bezoeken om zo de instellingen en de bevindingen van de proef met de praktijk te vergelijken. Deze proef start in januari bij de WUR in Bleiswijk.

Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op met Joke Vreugdenhil.

 

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel