SmartWash Solutions tegen productbesmetting

SmartWash Solutions tegen productbesmetting

Een recent onderzoeksproject, uitgevoerd door VEG-i-TEC van de Universiteit van Gent en gefinancierd door Interreg North West Europe - Water test Network, concludeerde dat chloorbehandeling van verse producten zonder schadelijke residuen van chloraten kan worden bereikt door het gebruik van SmartWash Solutions producten en technologie.

Door voedsel overgedragen ziekten, veroorzaakt door microbiële besmetting van pathogenen zoals Salmonella en E. coli op verse producten, vormen een ernstig gezondheidsrisico. Een recente volksgezondheidscrisis omvat meer dan 250 mensen die ziek werden van met E. coli besmette salade in het Verenigd Koninkrijk. Terwijl niet lang geleden ook een salademix, met Salmonella besmette rucola, uit markten en restaurants in Polen werd teruggetrokken.

De eerste besmetting kan afkomstig zijn van vele bronnen, waaronder mest, grond, wilde dieren, irrigatiewater en menselijke handelingen. Deze verontreiniging is moeilijk te elimineren en kan tijdens het productie- en verpakkingsproces leiden tot kruisbesmetting van andere producten. Die besmetting kan echter worden beperkt door desinfectie in een effectief, innovatief proces voor het wassen van producten.
 
Tientallen jaren lang is chloor, afgeleid van natriumhypochloriet (NaOCl), de beste optie geweest om wasstraten te ontsmetten en consumenten te beschermen tegen door voedsel overgedragen ziekteverwekkers. De doeltreffendheid van chloor is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de temperatuur van het waswater, de pH-waarde en de concentratie vrije chloor en organische materialen in het water. Een slecht gecontroleerde chloortoepassing kan echter leiden tot chloorresten op de producten.

Chloraten zijn een desinfectiebijproduct (DBP) van chloorhoudende producten en zijn door de Europese Unie (EU) een gevaar voor de gezondheid gebleken voor risicogroepen zoals kinderen en mensen met bestaande schildklierproblemen. Hoewel het Internationaal Programma voor Chemische Veiligheid (IPCS) benadrukt dat de gezondheidsrisico's van blootstelling aan chloraten en bijproducten van chloor minimaal zijn in vergelijking met de risico's van ontoereikende desinfectie, heeft de EU beleid ingevoerd om de blootstelling aan chloraten te beperken tot een zeer stringent maximum residugehalte (MRL) van 0,7 mg/kg voor bladgroenten.

In de VEG-i-TEC studie, die werd uitgevoerd op een commerciële waslijn in normaal bedrijfsomstandigheden, werd na een volledige productierun van 8 uur van ijsbergsla en lollo rosso een chloraatgehalte vastgesteld van respectievelijk 0,03 en 0,23, beiden ruim onder de MRL.

De meeste bedrijven beheren de chemie in het proceswater in hun waslijnen als een handmatig proces, waarbij vaak een overmaat aan NaOCl wordt gedoseerd om minimale chloorniveaus te handhaven. SmartWash Solutions, een onafhankelijk bedrijfsonderdeel van Taylor Farms, de grootste verwerker van vers gesneden producten in de VS, ontwikkelde een procescontrolesysteem om de pH-waarde en het lage chloorgehalte in de wasstraten continu te controleren, te automatiseren en te handhaven, waardoor de benodigde hoeveelheid NaOCl sterk wordt verminderd. Het systeem is op grote schaal toegepast in de VS, Australië, Canada en Mexico en is nu beschikbaar in de EU.

Hogere doses NaOCl leiden tot hogere chloraatconcentraties. Het SmartWash Solutions-systeem minimaliseert het NaOCl-gebruik en de chloraatvorming door een combinatie van electroden en sensoren, cloud-based rapportages, de introductie van technisch hulpmiddel SmartWash Original en een automatische en berekende dosering van NaOCl.

"De overheden van de EU willen ervoor zorgen dat mensen toegang hebben tot veilige, gezonde groenten", zegt Ewoud Buter, General Manager, SmartWash Solutions BV. "Dit onderzoek bevestigde dat de nauwkeurige controles van het SmartWash Solutions systeem in staat waren om adequate desinfectie te bereiken om ziekteverwekkers onder controle te houden en tegelijkertijd de residuele chloraatniveaus te minimaliseren tot ver onder de MRL. Er is simpelweg geen reden voor verwerkers van groente en fruit om geen chloor te gebruiken om hun producten te desinfecteren en de consumenten veilig te houden.”

Bron:

Deel artikel