Productie voedsel uit zee vraagt nog veel werk

Productie voedsel uit zee vraagt nog veel werk

De verwachtingen voor de productie van voedsel in zee zijn hooggespannen. Maar de kansen zijn beperkt, betoogt theoretisch bioloog Jaap van der Meer – ook met de nieuwste technologische opties, zoals ecological engineering. “We zitten al tegen de grenzen aan. Er is niet veel winst meer te halen.”

Het voeden van de groeiende wereldbevolking is een steeds grotere uitdaging. Wellicht, zo suggereren partijen zoals de FAO, de Europese Commissie en ook Wageningse wetenschappers, moeten we het minder op het land zoeken en meer in de zee. Die bedekt zo’n 70 procent van ons aardoppervlak, maar levert slechts 1 tot 2 procent van ons voedsel. Dat kan beter, aldus de propagandisten van het concept ‘Blue Growth’. We kunnen ons bijvoorbeeld richten op efficiëntere kweek van voedsel in de zee. “Maar zo simpel is het helaas niet”, zegt Jaap van der Meer van Wageningen Marine Research. Hij schreef een spraakmakend paper, dat in december 2020 verscheen in het tijdschrift Nature Food. “De gebruikte modellen gaan uit van het beschikbare oppervlak voor voedselproductie, en niet van de beschikbare nutriënten of van de opbouw van de voedselpiramide op zee.”

Lees hier verder

Bron: Wageningen U&R

Deel artikel