Studenten hacken de tuinbouwsector

Studenten hacken de tuinbouwsector

Op vrijdag 31 mei vond de eerste editie van de HortiHeroes Hackathon plaats. In World Horti Center gingen acht studententeams van negen verschillende onderwijsinstellingen aan de slag met dé uitdaging van de Food & Flower industrie: hoe kunnen we in Nederland volledig CO2-neutraal en rendabel verse groenten en planten produceren? Met experts van onder andere Rijk Zwaan, Koppert Cress, Glastuinbouw Nederland en RoboCrops werkten ze de hele dag aan oplossingen, met als uiteindelijk doel een pitch voor de vakjury. Team ‘Zeemeermannen’ kwam als grote winnaar uit de bus en ging met € 1.000,- naar huis. Ze zetten in op Riothermie, waarmee ze de warmte vanuit het riool recyclen voor het verwarmen van kassen.

De Nederlandse glastuinbouw streeft naar verantwoorde en duurzame voedsel-, groen- en sierteeltproductie. Ondanks de grote stappen die zijn gezet rondom energiebesparing en verduurzaming op gebied van geothermie, zonne-energie, warmtepompen, restwarmte en waterstof is de ambitie om zo snel mogelijk CO2-neutraal te telen. Dat betekent dus geen gebruik van gas meer. Tijdens de HortiHeroes Hackathon gingen 40 studenten in teams aan de slag met de vraag: hoe kan de tuinbouwsector dit doel voor 2040 rendabel en op grote schaal realiseren?

Team Zeemeermannen, bestaande uit studenten van De Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland en Erasmus Universiteit Rotterdam, won de Hackathon met een sterke pitch over ‘Riothermie’; warmte recycling vanuit het lokale riool waarmee kassen verwarmd kunnen worden. De technologie verlaagt de CO2-uitstoot met behulp van een slim circulair lokaal warmtesysteem. Team HortiHackers, met studenten van de Hogeschool Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, De Haagse Hogeschool en Wageningen University & Research, won de publieksprijs met het concept ‘Diginnovation’, ook wel de ‘Tweakers voor Tuinbouw’, het platform waar je inzicht krijgt in relevante digitale duurzame innovaties met reviews en simulaties met behulp van ‘digi twins’, oftewel een digitale replica die zo goed is je er besluiten voor het échte proces erop kan baseren.

Sadiq van Overbeek (Eneco): “Als jury zijn we enorm onder de indruk van de diversiteit en creativiteit in één dag. De oplossingen zijn zowel technisch en faciliterend als vanuit de teelt bekeken. De winnaar is met ‘Riothermie’ niet alleen heel erg vernieuwend, maar ook een kans voor de regio om lokaal circulair samen te werken,” namens de jury met Puck van Holsteijn, Wim Grootscholten en Jolanda Mourits.

Gedurende de dag gingen de studenten - onder begeleiding van sector experts vanuit o.a. Rijk Zwaan, Koppert Cress, Division Q, Glastuinbouw Nederland, Voltiris, RoboCrops en ACCEZ - tijdens een dag vol inspiratie, schetsen en schaven in teams de strijd met elkaar aan. Maar dat niet alleen, het programma bestond naast het hacken ook uit workshops in onder andere ideegeneratie, pitchen en een tour in de kas van Vertify.

Fabienne van der Klugt-Gram (HortiHeroes): “Wat een energie! Heel gaaf om de ideeën en kennis van studenten uit zoveel verschillende richtingen te betrekken bij de toekomst van duurzame tuinbouw! Deze editie was zo’n succes dat we veel vragen krijgen over de volgende editie. Die gaat er dus zeker komen, gericht op de andere grote transitie: arbeid & robotisering!”

De HortiHeroes Hackathon was een initiatief van HortiHeroes, gerealiseerd in samenwerking met World Horti Center, Division Q, Koppert Cress, Rijk Zwaan, Glastuinbouw Nederland, Kas als Energiebron, RoboCrops, Greenport Horti Campus, MBO Westland, Hogeschool Inholland, Lentiz, Accez, Vertify, Voltiris, onderdeel van Upstream Festival en met support van Nationaal Groeifonds Katapult.

Bron:

Deel artikel