Onzekere marktverwachting voor de korte termijn

Onzekere marktverwachting voor de korte termijn

De korte termijnprijzen voor gas houdt AgroEnergy vooralsnog op onzeker. Bij uitbreiding van de staking wordt met de lagere temperaturen van volgende week de schaarste groter en zullen gasvoorraden moeten worden ingezet. Dan zal de daggasprijs verder stijgen en zal de november- en december-prijs bijna 1:1 volgen, zo laat de energiespecialist in het wekelijkse marktbericht weten.

Anderzijds zal een beëindiging van de staking direct lucht geven en een prijsdaling opleveren. Ook lijkt de orkaan Delta in de Golf van Mexico mee te vallen, wat een snelle hervatting van LNG- en olie-exporten mogelijk zal maken. De uitkomst is dus ongewis.

Het gasprijsverschil tussen de VS en Europa is groter geworden, waardoor de stimulans sterker wordt. Er komen ook signalen dat de LNG vraag uit Azië toeneemt. Er komen ook opvallend weinig tankers uit Qatar naar Europa deze maand. Dat kan liggen aan productiestoringen maar ook aan herroutering richting Azië. Als dat laatste waar is, zal de situatie van overvloedig gasaanbod deze winter verdwijnen.
 
Voor de komende week wordt (logischerwijs) minder wind verwacht dan voor deze week. Gevolg is dat de baseprijs voor komende week op bijna 43 euro/MWh noteert, duidelijk hoger dan de APX-prijzen tot nu toe deze week en dan die voor dit weekend (beide gemiddeld 35 euro/MWh).
 
Gas en elektra lange termijn
"De prijsvorming voor de verdere handelstermijnen handhaven we op stabiel, waarbij een lichte stijging gezien het seizoen te verwachten is. De prijsontwikkeling van CO2 emissierechten is een grote onzekerheid, net als de economische ontwikkeling in de komende maanden in relatie tot de tweede corona-golf die onderhand wel actueel is."

De gasmarkt voelt aan alsof er een nieuwe bodem gevonden is, waarop prijsstijging weer mogelijk is. Gezien de sterke afhankelijkheid van gascentrales nu Frankrijk nog tobt met haar kerncentrales, zullen de elektriciteitsprijzen eerder oplopen dan dalen, aldus AgroEnergy.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel