Onzichtbare dreiging Biofilm onder de loep

Onzichtbare dreiging Biofilm onder de loep

Veel tuinbouwgewassen ontvangen gietwater via druppelsystemen. Aan de binnenwand van de leidingen en druppelaars kan zich een biofilm vormen. Deze kan leiden tot verminderde doorstroming en verstopte druppelaars. Bovendien vormt het een perfecte schuilplaats voor plantpathogenen. Reinigings- en desinfectiespecialist Intracare legt op Glastuinbouwwaterproof.nl uit hoe biofilm is te voorkomen én bestrijden.

De vorming van biofilm begint gewoonlijk met de hechting van een enkel micro-organisme uit oplossing aan een oppervlakte, bijvoorbeeld de binnenwand van een waterlijn. Dit micro-organisme vermeerdert zichzelf en scheidt extracellulaire matrixcomponenten uit om een beschermende omgeving te creëren. De biofilm aan de binnenzijde van een lijn is dus geen simpele slijmlaag, maar een goed gestructureerde en georganiseerde samenleving van micro-organismen. Warmte en organische stoffen in het irrigatiewater versnellen het proces. De relatief lage doorstroomsnelheid bij de start van een nieuwe teelt speelt biofilm eveneens in de kaart.

Chloor en waterstofperoxide
Volgens Intracare wijzen eigen onderzoek en praktijk uit dat traditionele desinfectantia zoals chloorhoudende producten het water wel desinfecteren, maar de biofilm niet verwijderen. Bovendien vormen zij soms schadelijke bijproducten. Ultra-gestabiliseerde waterstofperoxide, zoals Intra Hydrocare, heeft deze beperkingen niet. Het desinfecteert en verwijdert biofilm fysiek van de binnenwand van irrigatiesystemen. Een belangrijk voordeel van gestabiliseerde waterstofperoxide ten opzichte van de ongestabiliseerde vorm is dat het langer werkzaam blijft in het watersysteem, zodat ook de laatste druppelaars schoon blijven.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel