'Oplopende temperatuur heeft effect op gasprijs'
Geplaatst op 11 december 2020
Vanaf komend weekend trekt de wind aan naar windkracht vier en lopen de temperaturen op tot tien graden Celsius. Er lijkt voorlopig geen sprake meer van nachtvorst. Ook in de rest van West-Europa worden temperaturen verwacht die 2 ŕ 3 graden boven het seizoensgemiddelde liggen. Ten slotte is de transportcapaciteit op de NordNed-kabel vanaf donderdagmiddag 17.00 uur weer volledig beschikbaar. Er kan dus weer volop goedkope Noorse waterkrachtstroom onze kant op komen. "Dit moet lucht geven aan de elektriciteitsmarkt en daarom verwachten we een gemiddelde APX-prijs tussen 40 en 50 €/MWh."
Verwachting daggas stabiel
"Voor daggas houden we de verwachting op stabiel. We gaan vermoedelijk het effect zien van de hogere temperaturen en oplopende windproductie. Er is echter niet veel ruimte naar beneden, aangezien er nog steeds kans is op lagere temperaturen deze winter. Een daggasprijs tussen 13,50 en 14,50 €ct/m3 is daarom te verwachten."
Zoals gezegd wordt op 10 december weer een schiplading LNG aangeleverd en ook op 19 december staat er een aanlanding bij de Gate-terminal op de planning. Vorig jaar december ontvingen Nederland, België, Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Italië gezamenlijk 111 LNG-leveringen, maar dit jaar blijft het aanbod rond 40 leveringen hangen. Dit heeft vooral te maken met hoge Aziatische prijzen, die afgelopen woensdag zelfs het hoogste punt in twee jaar bereikten.
Gas en elektra lange termijn
"Voor de lange termijn handhaven we onze verwachtingen op stabiel. Vorige week schreven we al over de hervatting van de aanleg van NordStream 2, de nieuwe pijpleiding van Rusland naar Duitsland (via de Oostzee) die ervoor moet zorgen dat Russisch gas eenvoudiger naar West-Europa vervoerd kan worden. Ondanks het feit dat het grootste deel van de aanleg al afgerond is, lijkt het toch een verhaal van de lange adem te worden. Tot eind december gaat Gazprom in Duitse wateren aan de slag met hun eigen pijpenlegger, de omgebouwde Akademik Cherskiy. Het lijkt erop dat ze de komende weken vooral ervaring willen opdoen met het leggen van pijpleidingen op de zeebodem, want het gaat om een stuk van slechts 1,6 km. en de werkzaamheden vinden plaats in ondiepe wateren. Vervolgens moet er nog 120 km. gelegd worden in Deens territorium, maar het is aannemelijk dat die werkzaamheden pas in het voorjaar plaatsvinden. In de tussentijd blijven de VS druk uitoefenen door het opstellen van sancties tegen bedrijven die gelieerd zijn aan dit project. Voordat de sancties definitief worden, gaat de VS nog wel in overleg met de EU, Noorwegen, Zwitserland en Groot-Brittannië. De kans is dus nihil dat de pijpleiding in de huidige gaswinter nog een rol gaat spelen", aldus AgroEnergy.
Voor de lange termijn bij elektriciteit wordt vooral gekeken naar (de prijs van) emissierechten. "Eerder noemden we de EU-top al, waar meer duidelijk moet worden over het emissierechtentarget in 2030. Met name relatief 'schone' landen als Noorwegen, Finland en Denemarken willen de uitstoot tussen 1990 en 2030 verminderen met 60%, maar het is aannemelijker dat er een akkoord wordt bereikt voor een vermindering van 55%. Verschillende handelaren hebben aangegeven dat dit al ingeprijsd is in de huidige marktprijs. Er is dus ruimte omlaag op de emissierechten- en elektraprijzen als er geen akkoord wordt bereikt en ruimte omhoog als er toch overeenstemming komt voor een beperking van de uitstoot tot 60% ten opzichte van 1990."
Laatste handelsdagen 2020
Voor gas, elektriciteit en warmte is er rond de feestdagen geen termijnhandel mogelijk. Een overzicht van de laatste handelsdagen vindt u hier.
Bron: Goedemorgen