'Optimale gewasprestaties'

'Optimale gewasprestaties'

Vraag je je weleens af wat er achter de schermen bij Grodan gebeurt om ervoor te zorgen dat je de producten ontvangt die je hebt besteld? Via een serie interviews met mensen die daar alles van weten geeft Grodan een uniek inkijkje. Dit keer Crop Consultant Hans Baekelmans.

Hans kwam in mei 2019 in dienst bij Grodan als Crop Consultant voor de afdeling Business Support. Hij woont in het Belgische Ravels (bij Turnhout), zo'n tien kilometer van de Nederlandse grens en op een uurtje van het kantoor van Grodan in Roermond. Hans is midden dertig, maar al sinds zijn twaalfde actief in de tuinbouw, omdat hij na zijn lagere school naar een middelbare tuinbouwschool in België ging. "We brachten vier uur per week in de kas door en dat vond ik geweldig", vertelt hij. Daarna haalde hij zijn bachelordiploma in de tuinbouw en werkte hij drie jaar als productiemanager bij een tomatenveredelingsbedrijf.

In 2010 stapte hij over naar een klein Belgisch bedrijf dat organisch substraat voor voornamelijk boomkwekerijen en aardbeientelers verkocht. "Ik heb daar veel waardevolle ervaring opgedaan, want het was een operationele functie. Ik wilde wat minder met sales doen en in een internationalere setting werken, daarom was Grodan een interessante stap voor mij", zegt Hans. "Nu adviseer ik telers in België, het zuiden van Nederland, Frankrijk, het VK en Scandinavië. Vanwege COVID-19 verloopt het meeste contact met klanten en collega's momenteel telefonisch, via e-mail of via Teams. Dat is tot op zekere hoogte prima, maar na bijna twee jaar zou wat menselijke interactie ook heel fijn zijn. Het is makkelijker om complexe onderwerpen persoonlijk te bespreken en bij online communiceren ontbreekt de persoonlijke dynamiek waar ik zo van hou."

Hoe draag jij bij aan het succes van Grodan?
Als Crop Consultant is mijn belangrijkste taak het ondersteunen van klanten in de effectieve toepassing van producten van Grodan om hun gewasprestaties te optimaliseren. Voor mij is het de perfecte kans om mijn kennis op het gebied van tuinbouw te combineren met mijn sales-ervaringen en ik geniet echt van het contact met de klanten. Daarnaast is mijn regio best groot, dus ik zie veel verschillende manieren van het sturen van dezelfde gewassen in verschillende teeltomstandigheden, en ik deel deze inzichten graag om andere klanten te helpen. Ik was bijvoorbeeld recentelijk bij een tomatenteler in Frankrijk die wat problemen had met de vruchtgrootte. Terwijl we in zijn kas liepen, hadden we het over zijn irrigatiestrategie. Ik had het vermoeden dat hij 's avonds te vroeg begon met irrigeren. Door hem de juiste vragen te stellen en uit te leggen wat werkt voor andere telers, wilde ik hem zijn manier van irrigeren laten overwegen en hem laten nadenken over een andere aanpak. Toen ik hem een paar maanden later sprak deed het me dan ook goed te horen dat hij had nagedacht over wat ik had gezegd, wat dingen had veranderd en dat het werkte! Dus door telers over technische kwesties te adviseren en hen te helpen hun problemen op te lossen, kan ik echt waarde toevoegen namens Grodan, en dat maakt het makkelijker voor mijn collega's van Sales bij het bespreken van de feiten zoals prijzen en leverdata.

Wat vind je het leukste aan werken bij Grodan?
Ik ben van nature nieuwsgierig en ik ga graag op zoek naar creatieve oplossingen; ik ben ervan overtuigd dat de beste oplossingen ontstaan door het combineren van ideeën vanuit veel verschillende hoeken. Grodan is de perfecte match voor mij, omdat het bedrijf in zo'n sterke mate de focus legt op thought leadership en het actief delen van kennis. Hier zijn heel veel voorbeelden van, niet alleen in externe projecten met derden, maar ook intern. Het bedrijf biedt bijvoorbeeld trainingen aan en creëert mogelijkheden om te leren van collega's in multidisciplinaire projecten. Zelf ben ik momenteel betrokken in een Business Development-project dat gericht is op het promoten van de voordelen van steenwol ten opzichte van organisch substraat voor aardbeientelers. Deze markt betreden past goed bij de groeiende focus op duurzaamheid en het afschalen van het gebruik van grondstoffen zoals turf.

Daarnaast ben ik een van de zeven collega's die dit jaar het nieuwe trainingsprogramma van de Grodan Academy volgt, dat gericht is op het ontwikkelen van onze vaardigheden op het gebied van projectmanagement op een multidisciplinaire wijze en in een multiculturele setting. We hebben regelmatig meetings en wonen lezingen bij van senior leidinggevenden. Ik vind het heel interessant om nieuwe zakelijke inzichten op te doen en deze te combineren met wat ik al weet, zodat we na kunnen denken over hoe we het nog beter kunnen doen.

Wat denk je dat veel klanten zou verrassen over Grodan?
Ik denk dat veel klanten vooral de commerciële kant van Grodan zien. Ze hebben contact met hun Account Manager en ontvangen regelmatig informatie en aanbiedingen van ons, maar realiseren zich waarschijnlijk niet hoeveel mensen er achter de schermen actief zijn om alle activiteiten te faciliteren.

Alleen Grodan heeft al 170 werknemers, en dan zijn we ook nog eens onderdeel van de veel grotere Rockwool Group. Veel van onze medewerkers werken aan onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten, bijvoorbeeld om de microbiële balans in onze producten verder te verbeteren, de omschakeling naar recyclebaar plastic te versnellen, een milieuvriendelijker bindmiddel te vinden enzovoort. Tegelijkertijd hebben we een team van mensen dat zich uitsluitend focust op het verbeteren van de efficiëntie van onze supply chain, wat betreft opslag, logistiek en grondstoffen, om de kosten laag te houden en afval te minimaliseren. En al dit werk om continu te verbeteren doen we uiteindelijk allemaal om de klantervaring te verbeteren. Grodan is zoveel meer dan die paar collega's waar telers daadwerkelijk contact mee hebben wanneer ze onze producten bestellen, ontvangen en betalen. En er gebeurt zoveel dat ook ik niet precies weet waar iedereen mee bezig is, laat staan onze klanten!

Als jij een teler zou zijn, wat zou je dan verbouwen en waarom?
Ik vind aardbeien een interessant product en ze bieden veel ruimte voor verbetering, en dat spreekt mijn pioniersgeest heel erg aan. Aan de andere kant heb ik een sterke affiniteit met tomaten; dit gewas is een van de meest dynamische en best presterende gewassen, dus als ik in mijn comfortzone zou willen blijven, zou ik tomaten kiezen. Het telen van tomaten kent echter momenteel natuurlijk ook veel uitdagingen door de hoge gasprijzen. Telers moeten zichzelf opnieuw uit blijven vinden om meer energie te besparen zonder dat dit invloed heeft op de opbrengst. Er is heel veel kennis beschikbaar om ze daarbij te ondersteunen, maar het blijft een moeilijk vraagstuk. Maar het onvoorspelbare is ook wat de tuinbouw zo interessant maakt en gelukkig kunnen telers zich goed aanpassen.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel