Paprika snel spintvrij met Phytoseiulus-System

Paprika snel spintvrij met Phytoseiulus-System

Net als elk jaar stak spint al weer vroeg de kop op in paprika. De infectiedruk verschilt per bedrijf, de aanpak van het plaaginsect ook. Wat wel zeker is: bij (plotselinge) grote aantallen biedt de roofzuchtige Phytoseiulus persimilis uitkomst. Deze roofmijt kan een gewas in een paar dagen van spinthaarden verlossen, aldus Biobest.

Roodkleurige spintmijten - de bonenspintmijt Tetranychus urticae - is een van 's werelds meest voorkomende plagen. De bestrijding ervan is een jaarlijks terugkerende uitdaging, vertelt Biobest teeltadviseur Bart Elseviers. "Door nauwkeurig te scouten en tijdig roofmijten in te zetten, kunnen telers spint goed onder controle houden."

Preventieve inzet
Een goede aanpak begint al bij de start van de teelt. Elseviers adviseert Amblyseius degenerans en zakjes met Amblyseius cucumeris. "ABS-System zorgt voor een continue uitloop van roofmijten over meerdere weken. Op die manier realiseren paprikatelers een gezonde populatie die direct zal ingrijpen als de eerste spint zich aandient, het zogenaamde 'standing army'."

Degenerans-System
Biobest is het enige bedrijf dat Amblyseius degenerans produceert. Volgens de teeltadviseur combineert deze roofmijt vooral goed met cucumeris. "Natuurlijk voldoen ook andere mixen, zoals swirskii en montdorensis. De keuze hangt vaak af van welke plagen er zijn. Heb je bijvoorbeeld witte vlieg problemen, dan is Swirskii-System een betere keuze. Biologische bestrijding blijft altijd maatwerk." Wie twijfelt -ook over de beste dosis- kan contact opnemen met zijn eigen Biobest-adviseur.

Curatieve aanvulling
Terwijl de preventief ingezette roofmijten spint goed zullen afremmen, kan de plaagdruk later in de teelt toch stijgen. Phytoseiulus-System helpt dan de plaag onder controle te krijgen. "Deze zeer specifieke en mobiele roofmijt heeft een enorme eetlust waardoor zijn populatie sneller zal aangroeien dan die van spint."

Phytoseiulus wordt curatief toegepast en uitgezet met 20 ŕ 25 stuks per m˛ - afhankelijk van de plaagdruk. "Strooi de bestrijders nabij de spinthaard en ze zullen direct aan de slag gaan. Als het nodig is, kan de behandeling enkele keren herhaald worden."

Phytoseiulus-System ontwikkelt zich het beste bij een lage luchtvochtigheid en hoge temperatuur (boven de 30°C). "Warme en droge omstandigheden, dus", vervolgt Elseviers. "Is het een tijdje koel en vochtig geweest in de kas, dan kan spint weer de overhand krijgen. Daarom is het na zo'n periode extra verstandig om goed te scouten en eventueel opnieuw Phytoseiulus-System te introduceren."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel