PBL waardeert inzet glastuinbouw op watergebied

PBL waardeert inzet glastuinbouw op watergebied

Ondanks alle verscherpingen van de regels komt de glastuinbouw er goed uit in een rapportage van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) over de waterkwaliteit in Nederland.

De gebiedsgerichte aanpak werpt zijn vruchten af, substraatteelt draagt positief bij aan minder milieubelasting én het aantal nullozers is toegenomen. Eén kanttekening van het PBL: zuiveringscollectieven, circa 25% van de glastuinbouw, moeten wel slagen wil de zuivering in de glastuinbouw echt succesvol zijn.

In de rapportage geeft het PBL inzicht in de voorgenomen waterkwaliteitsmaatregelen en de effecten hiervan op de doelen van de Kaderrichtlijnen Water (KRW). De analyse is gebaseerd op gezamenlijk feitenonderzoek van het Rijk, waterbeheerders, provincies, maatschappelijke organisaties en kennisinstituten.

Met de huidige en voorgenomen maatregelen van de waterbeheerders, aangevuld met vrijwillige landbouwmaatregelen vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW), zal volgens modelberekeningen de waterkwaliteit verbeteren, maar zullen niet alle doelen worden gehaald. Veel hangt ook af van beleidsdomeinen, waartussen meer coördinatie en samenwerking nodig is. Ook een duidelijke verdeling van verantwoordelijkheden moet worden afgesproken, zo stelt het PBL.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel