Picnic biedt lokale groenten en kruiden

Picnic biedt lokale groenten en kruiden

Online supermarkt Picnic start als eerste grote Nederlandse boodschappenverkoper een pilot met de verse groenten en kruiden van PlantLab. De groenten worden lokaal geproduceerd zonder gewasbeschermingsmiddelen en met minder gebruik van water. Maar bovenal: de weg naar de consument is extreem kort.

Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in het voor iedereen bereikbaar maken van duurzaam voedsel, dat lokaal in zogenaamde 'indoor farms' verbouwd wordt.

De groenten en kruiden worden onder het label Plant Paradise vanuit de kweeklocatie in het voormalige IBM-gebouw aan de rand van Amsterdam rechtstreeks geleverd aan het distributiecentrum van Picnic in Diemen. Klanten hebben in eerste instantie de keuze uit een aantal verse kruiden, van basilicumplantjes in pot tot hersluitbaar verpakte munttakjes. Later volgen groenten als snacktomaatjes en sla. Alle producten zijn kraakvers, gezond en geteeld zonder gebruik van chemische middelen, zo laat PlantLab weten.
 
Dicht bij huis
"Door kruiden van PlantLab in het assortiment op te nemen, geven we onze klanten een extra groene keuzemogelijkheid", aldus Michiel Muller, medeoprichter van Picnic. "PlantLab teelt gewassen dicht bij huis, dus 's ochtends geoogst is 's middags op je aanrecht. Zowel het stekje als het eindproduct komt niet uit een ver land, maar gewoon uit Amsterdam. Wat Picnic is gelukt, door milieubelastende schakels uit het proces te verwijderen, doet PlantLab nu in de landbouw."
 
CEO van PlantLab Michiel Peters is verheugd. "De samenwerking met Picnic is een mijlpaal. We delen een aantal belangrijke waarden. Zo maken we voedselvoorziening allebei duurzamer en efficiënter binnen een toekomstbestendig model. De bevolking groeit wereldwijd. Daarmee groeit ook de behoefte naar goede voeding. Dat moet duurzamer. Indoor farming is in Nederland en de rest van de wereld de oplossing."
 
Innovatieve oplossing
De groei van de wereldbevolking en de klimaatcrisis stellen de voedselproductie voor grote uitdagingen. Voedsel moet duurzamer en efficiënter verbouwd worden, daarom ontwikkelde PlantLab in tien jaar tijd een baanbrekende en innovatieve oplossing. In een ruimte met een oppervlakte van slechts twee voetbalvelden kan genoeg geproduceerd worden om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram groente te voorzien.

Tijdens de pilot zijn de verse groenten en kruiden van PlantLab beschikbaar voor de meer dan 100.000 huishoudens die beleverd worden vanuit het distributiecentrum in Diemen. Naast het feit dat geen pesticiden worden gebruikt, is ook het waterverbruik minimaal en de kwaliteit hoog en constant. De indoor farm is gevestigd in de B. Smart City Hub, onderdeel van B. Amsterdam, het grootste startup-ecosysteem van Europa."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel