Fiscale maatregelen fors teruggeschroefd

Fiscale maatregelen fors teruggeschroefd

Een afbouwpad van tien in plaats van vijf jaar voor het verlaagd tarief tuinbouw en een jaarlijkse herbeoordeling van de inperking van WKK-vrijstellingen. Ook een extra hoge CO2-heffing in het sectorsysteem om deze versoepeling in WKK-maatregelen te dekken is van tafel. Daarmee heeft de Tweede Kamer op initiatief van ChristenUnie, VVD en CDA de fiscale maatregelen voor de glastuinbouw fors teruggeschroefd. Glastuinbouw Nederland is verheugd met deze aanzienlijke lastenverlichting voor kleinere, middelgrote en extensieve familiebedrijven: dit geeft weer handelingsperspectief.

Op de laatste dag voor het verkiezingsreces stemde de Kamer over het Belastingplan 2024. Onderdeel hiervan was ook de Wet fiscale klimaatmaatregelen glastuinbouw. Het wetsvoorstel stelde aanvankelijk voor om per 2025 de WKK-inputvrijstelling in te perken en in vijf jaar tijd het verlaagd tarief tuinbouwtarief ketelgas volledig af te bouwen. Met een verwachte lastenstijging – alleen al op aardgas - van € 24 miljoen in 2019 naar € 740 miljoen in 2030, maakte Glastuinbouw Nederland zich grote zorgen over de financiële impact op de sector.

Kamer tot inkeer
Nadat op 5 oktober Kamerbreed kritische vragen waren gesteld over het wetsvoorstel, hebben ChristenUnie, VVD en CDA de handschoen opgepakt om de fiscale maatregelen in te dammen. Met steun van PVV, BBB, SGP, Groep-Van Haga, JA21, lid-Den Haan en lid-Omtzigt werden afgelopen nacht twee belangrijke amendementen aangenomen. Steun was er ook van FVD en DENK op het tweede amendement van de jaarlijkse WKK-evaluatie. Nu is het wachten op fiat van de Eerste Kamer.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Meest gelezen