'Robotiseringsprogramma goede stap kabinet'

'Robotiseringsprogramma goede stap kabinet'

“Het kabinet zet een goede stap met de €40 miljoen die het in totaal uittrekt voor uitdagingen met arbeid in de land- en tuinbouw voor 2025. Het Innovatieprogramma ‘Robots naar de boerenpraktijk’ is een belangrijk onderdeel daarvan”. Dat zegt voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland in reactie op de door het kabinet gepresenteerde Rijksbegroting 2025.

De ambitie van Glastuinbouw Nederland is te komen tot een sector waarin robotisering, digitalisering en kunstmatige intelligentie ervoor zorgen dat handmatige arbeid in 2050 vrijwel overbodig zal zijn in Nederlandse kassen. “Voor onze hoog technologische sector komt een innovatieprogramma robotisering in 2025 dan ook als geroepen”, aldus Bom-Lemstra.
 
Op weg naar een glastuinbouw waarin bloemen, planten, groenten en fruit vrijwel autonoom worden geteeld, zal het handmatige productiewerk − dat vaak door flexwerkers wordt gedaan − stap voor stap afnemen, terwijl het aandeel vakmensen en kenniswerkers zal groeien. De beschikbaarheid van internationale medewerkers blijft daarmee voorlopig van groot belang voor de sector, verwacht Glastuinbouw Nederland. Leden van de brancheorganisatie werken uitsluitend met gecertificeerde uitzendbureaus en arbeidsbemiddelaars. Bom-Lemstra geeft aan dat het goed is dat er nieuwe wetgeving in ontwikkeling is om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te beschermen.
 
Ruimte voor huisvesting
In het regeerprogramma is opgenomen dat provincies en gemeenten meer ruimte moeten laten voor huisvesting op het eigen terrein van de werkgever. Bom-Lemstra reageert hier positief op: “Wij hebben vaker aangedrongen bij lokale overheden om ondernemers tegemoet te komen die verantwoordelijkheid pakken en zelf bouwplannen ontwikkelen voor hun tijdelijke medewerkers. Huisvesting die kwalitatief goed en betaalbaar is. Er zijn genoeg voorbeelden die laten zien dat dit heel goed mogelijk is, op plaatsen waar wel toestemming is verleend”.
 
Toezicht en handhaving
Met als basis een goede cao, zorgen glastuinbouwondernemers ervoor dat hun internationale medewerkers verzekerd zijn van veilig en gezond werk, opleiding en ontwikkeling, een eerlijke beloning en goede, betaalbare huisvesting. Bom-Lemstra: “We nemen nadrukkelijk afstand van situaties waarin dat niet het geval is. Tegelijkertijd vinden we het belangrijk dat de overheid fors inzet op toezicht en handhaving. Misstanden mogen niet lonen”.
 
Leven lang ontwikkelen
Doordat de komende jaren steeds meer monotone werkzaamheden zullen worden overgenomen door nieuwe technologie ontstaan er in de glastuinbouw nieuwe banen met meer perspectief en ontwikkelingsmogelijkheden, voor huidige en nieuwe medewerkers. Om als bedrijf wendbaar, weerbaar en concurrerend te blijven, zullen medewerkers de kans moeten krijgen zich een leven lang te ontwikkelen. “Glastuinbouw Nederland is positief over de uitgestoken hand om samen te werken aan een agenda Leven lang ontwikkelen”, stelt Bom-Lemstra.

Bron:

Deel artikel