'Prachtige toekomst voor tuinbouw'
Geplaatst op 15 mei 2020
Niet de antwoorden of pasklare adviezen stonden in zijn verhaal centraal, maar de vragen die geleid hebben tot de ontwikkelingen die voor de glastuinbouwsector heel vanzelfsprekend zijn. Driessen biedt een nieuw perspectief om naar deze ontwikkelingen te kijken. En stelt vragen waarvan het goed is om die wederom in tijden van verandering en crisis te stellen.
Zoals Driessen aangaf, is de tuinbouw zoals wij deze nu kennen een gevolg van de filosofie van Descartes, met de nadruk op productie en de mens die de natuur naar zijn hand kan zetten. Dit heeft de sector veel gebracht. De waarde waarop deze visie gebaseerd is, is echter eenzijdig. Ontwikkelingen in de samenleving rondom duurzaamheid, gezond voedsel en klimaat laten zien dat anno 2020 de tuinbouw ook daarin een belangrijke rol kan spelen.
Door het loslaten van aannames en de essentiële vragen opnieuw te stellen, kan tuinbouw op zoek naar nieuwe betekenis en daarop gebaseerde businessmodellen. Op die manier wordt tuinbouw ook meer dan kostprijs en efficientie en is er ook ruimte voor bijvoorbeeld kunst.
Als relatieve buitenstaander van de sector - qua achtergrond én herkomst - stelde Driessen met grote betrokkenheid deze vragen aan Meiny Prins en daarmee aan de sector. In de dialoog die hieruit ontstond, bleek hoe sterk de energie is die hieruit vrijkomt. Deze energie is nodig om de sector de noodzakelijke ontwikkeling te laten maken. Zoals Driessen aangaf: "We have a wonderful future ahead of us; we just have to embrace it!"
Heb je deze EAT THIS-sessie gemist? Bekijk 'm hier terug.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws