'Preventieve aanpak werkt in bestrijding Pythium'
Geplaatst op 20 augustus 2021
De Pythiumbestrijding in komkommer vraagt in de zomer volop aandacht, zegt Maurice. De stijgende mattemperatuur verhoogt de kans op besmetting en ontwikkeling van Pythium. Half juni was het 35 graden in de komkommerkassen in het Noord-Brabantse Asten, met een etmaaltemperatuur van meer dan 26 graden, vertelt de bedrijfsleider. "Dat is niet normaal voor deze periode." Volgens Maurice was het alle hens aan dek om de planten gezond te houden. "We hebben dit jaar in de eerste fase van de zomerteelt voor het eerst voor een combinatie van Serenade en Previcur Energy gekozen om Pythium tegen te gaan, met als extra hulpmiddel een Trichoderma. Deze geďntegreerde preventieve aanpak heeft heel goed uitgepakt."
De komkommerteelt in de 12,5 ha grote kassen van kwekerij Van Gog is een hogedraadteelt met groeibelichting. Er vinden twee teelten per jaar plaats. De eerste planten worden tussen kerst en oud en nieuw geplant, dit jaar van het ras Hi Power. Voor de zomerteelt zijn de rassen Hi Pace en Gotja gebruikt. "We telen de komkommers op een substraat van perliet", vertelt Maurice. "Deze natuurlijke ondergrond heeft een ideale water-lucht verhouding en zorgt voor een goede wortelontwikkeling van de plant. We geven de jonge planten in het begin ongeveer drie liter water/m2 en bouwen dat op naar 8 ŕ 9 liter water/m2, afhankelijk van het weer. Bij warm weer is de gevoeligheid voor bodemschimmels enorm hoog. We moeten er in de zomerperiode bovenop zitten om de plant gezond te houden wat betreft wortelziekten."
Lekker aan de groei
Het groene middel Serenade kan als bladtoepassing en worteltoepassing worden ingezet. Het middel beschermt de wortel tegen grondgebonden schimmels als Pythium, zorgt voor een toename van de biomassa van wortel en zijwortel en stimuleert het zelfverdedigingsmechanisme van de plant, legt adviseur Roy Verlinden van Brinkman uit. Ook is de plant beter in staat voedingsstoffen op te nemen. Maurice past Serenade in komkommer net voor het planten toe door het middel over de matten te broezen. „Wij laten plantenkwekers het komkommerplantje ook al een keer met Serenade behandelen", zegt hij. „Vervolgens kweken we het plantje hier op de behandelde matten op. De plant gaat vanuit Serenade dan lekker aan de groei."
Previcur Energy wordt alleen in de zomerteelt gebruikt, als de temperatuur van het water toeneemt. Het middel bestaat uit twee werkzame stoffen: propamocarb en fosetyl. Propamocarb heeft een directe werking tegen schimmel, fosetyl stimuleert het zelfverdedigingsproces in de plant. "We wisselden voorheen Previcur en AAterra in een schema af via het druppelsysteem", aldus Maurice. Maar AAterra mag vanaf eind 2022 niet meer in komkommers worden toegepast, vult Roy aan. Dat betekent dat telers en leveranciers vooruit moeten kijken naar welke alternatieven er zijn, zegt hij. "De combinatie van Serenade met Previcur Energy lijkt een goede nieuwe manier van schimmelbenadering te zijn. Serenade zit al rond de wortels en gaat continu de preventieve strijd met ziektekiemen aan. De fosetyl uit Previcur Energy stimuleert het zelfverdedigingsmechanisme van de plant. Deze strategie ziet er goed uit voor de bestrijding van Pythium in komkommer."
Zoeken naar andere oplossingen
Kwekerij Van Gog streeft naar een milieubewuste komkommerteelt. Het middelenpakket wordt steeds kleiner, telers worden gedwongen naar andere oplossingen te zoeken, zegt Maurice. "We proberen het gebruik van chemische middelen zoveel mogelijk te beperken, maar dan moeten daar wel goede alternatieven tegenover staan." De kwekerij werkt in de kassen veel met natuurlijke vijanden en op de locatie in Asten is insectengaas geďnstalleerd, om schadelijke insecten buiten de deur te houden. "Plaaginsecten als witte vlieg, trips en spint zijn heel goed met sluipwespen en roofmijt te bestrijden. Luizen, vlinders en wantsen houden we door het afgazen buiten. We zijn heel blij met deze investering."
Daarnaast zet de kwekerij zeer fanatiek in op gewasscouting, door haar eigen mensen. Daardoor komen we de probleemplekken al in een vroeg stadium tegen, zodat we adequaat kunnen bestrijden en de plaagdruk laag kunnen houden, aldus de bedrijfsleider. "Aan het einde van de teelt spuiten we een combinatie van Sivanto Prime en het biologische insecticide Requiem Prime op het afgedragen gewas tegen spint, witte vlieg, trips en wantsen. Door schoon te eindigen, kunnen we ook schoon aan een nieuwe teelt beginnen. Ook dat is een preventieve manier van werken."
Groene innovaties in opmars
De komkommerkwekerij werkt met diverse groene middelen, maar deze moeten zich wel effectief hebben bewezen, besluit Maurice. "De maatschappij vraagt om een schone teelt: handel, retail en consument worden steeds kritischer. Dat is goed en daar moet de tuinbouw op inspelen. Er komen steeds meer groene middelen op de markt, maar dat gaat nooit snel genoeg. Het liefst zouden we bij Van Gog Kwekerijen voor 95 procent effectief met groene middelen werken. Dat heeft tijd nodig, maar die tijd komt eraan. Over vijf jaar zijn we een heel stuk verder met groene innovaties. Daar ben ik van overtuigd."
Dit bericht werd al eerder gepubliceerd op Goedemorgen, maar wordt vanwege het actueel horti thema Biologie nogmaals onder de aandacht gebracht
Bron: Goedemorgen