Prijsontwikkeling op gasmarkt blijft onzeker

Prijsontwikkeling op gasmarkt blijft onzeker

Sinds afgelopen weekend loopt de temperatuur weer wat op tot iets boven het langjarig gemiddelde. Dat zal de gasvraag doen dalen. Echter de prijsvorming bij gas voor de korte termijn is met name gedreven door de ontwikkelingen in Oost-Europa. Deze is daarmee erg onzeker, meldt AgroEnergy.

Gezien het rustigere weerbeeld voor de deze week, is de verwachting wel dat voor elektriciteit de EPEX spot- en onbalansprijzen een stuk minder volatiel zullen zijn. Voor het komende weekend verwacht de markt een gemiddelde spotprijs van 150 €/MWh, en de volgende week rond de 225 €/MWh.

Aan het begin van vorige week waren de Nederlandse gasopslagen nog voor ruim 22% gevuld. Door het koude weer is er de afgelopen week per saldo ongeveer 30 miljoen m3 per dag onttrokken uit de voorraden. De vulgraad ligt minder dan twee procentpunten lager dan vorig jaar rond deze tijd. Verder bleef de instroom van LNG in het Nederlandse gasnet onveranderd hoog, met bijna 40 miljoen m3 per dag.
 
Aanvoer LNG goed
De aanvoer dan LNG blijft goed. In de komende twee weken worden er zes schepen verwacht bij de Gate-terminal in Rotterdam. De aanvoer van LNG naar het Verenigd Koninkrijk blijft ook hoog. In het eerste kwartaal werd er door 77 schepen in totaal 5,6 miljoen ton LNG geďmporteerd. Een aanscherping van het record van 1e kwartaal 2020 met zo'n 20%. Dit zorgt ervoor dat de dagprijzen op de Britse gasmarkt (NBP) momenteel omgerekend zo'n 10 ect/m3 lager ligt dan de Nederlandse TTF-tegenhanger. Wat weer tot gevolg heeft dat er voor de komende zomermaanden exportcapaciteit geboekt is op de pijplijnverbindingen tussen Nederland (BBL) en België (Interconnector) van respectievelijk 18,7 en 10,8 miljoen m3 per dag. Zolang het prijsverschil groter blijft dan de transportkosten, zal er gas vanuit het VK naar het vaste land blijven stromen.
 
Prijsontwikkeling blijft onzeker
De relatieve rust in de prijsontwikkeling die momenteel op de energiemarkten heerst, kan zomaar weer verstoord worden door nieuwe berichten, sancties en plannen. Het Europees Parlement (EP) zet in ieder geval vaart achter het voorstel om Europese gasvoorraden een verplichte vulgraad op te leggen. Op 7 april vond er een stemming plaats over het voorstel. Dat houdt in dat de gasvoorraden per 1 november 2022 voor minimaal 80% gevuld moeten zijn. Voor volgend jaar is dit percentage mogelijk nog hoger. Dit zal zeker effect gaan hebben op de prijsvorming bij gas.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel