Protac SF pakt witte vlieg en bladluis effectief aan

Afgelopen teeltseizoen zijn veel ervaringen opgedaan met Protac SF. De unieke werking van dit correctiemiddel slaat aan, merkt ook Biobest-adviseur Arjo van Lenteren. "Protac SF vormt een dun, plakkerig net op de plaaginsecten. Hierdoor kunnen ze niet meer bewegen en gaan snel dood. Telers zien dus direct resultaat."

Protac SF is een middel zonder MRL's  en een goede oplossing voor curatieve plaagbestrijding. De komkommer- en tomatentelers die Van Lenteren bezoekt, gebruiken het middel vooral om witte vlieg en bladluis op te ruimen. "Vanochtend sprak ik een teler die merkte dat Protac SF gelijktijdig ook de ontwikkeling van spint remt. Dat klopt, in zachtfruit wordt het al vaak tegen spint ingezet. Juist het brede spectrum aan doelorganismen en gewassen maakt Protac SF zo interessant."

Haarden bestrijden
Protac SF kan veilig naast andere natuurlijke bestrijders worden ingezet. "Je spuit het in de bovenste meter van het gewas. Daar bedekt het de aanwezige witte vlieg, bladluis en spint met een driedimensionaal polymeernet en blokkeert zo de fysieke levensfuncties." Ja, ook nuttige insecten zoals Macrolophus kunnen geraakt worden, beaamt Van Lenteren. "Maar bij een gezonde populatie maken deze kleine aantallen weinig uit. Door Protac SF vooral pleksgewijs toe te passen, bestrijdt het de plaaghaarden zonder het biologisch evenwicht aan te tasten."

Droge omstandigheden vereist
De dode insecten kunnen enkele dagen aan de bladeren blijven plakken. Daarna vallen ze eraf. Opgeruimd staat netjes! En doordat Protac SF werkt volgens een zuiver fysisch mechanisme, is het onmogelijk voor de schadelijke insecten om resistent te worden. Om het optimale resultaat te behalen, moeten gebruikers wel een aantal richtlijnen volgen. De adviseur wijst op het belang van snel drogende omstandigheden. "Spuit Protac SF altijd op een droog gewas en bij een relatieve vochtigheid onder 65%. Overdag dus. Wanneer het middel niet snel genoeg droogt, kunnen namelijk bladranden en vlekken ontstaan. Daarnaast is het belangrijk dat de insecten goed geraakt worden zodat het volledige lichaamsoppervlak bedekt is."

Bereidingswijze
Ook voor de bereiding heeft Van Lenteren een tip. "Protac SF kan nogal schuimen. Vul daarom de spuittank eerst voor tweederde met water en voeg dan pas de voorgeschreven hoeveelheid middel toe. Daarna kan de tank helemaal afgevuld worden en de behandeling starten. Verschijnen er na de spuitbeurt opnieuw plaaginsecten, dan kan de behandeling na 7 dagen herhaald worden." Het is mogelijk om Protac SF toe te voegen aan chemische middelen, maar neem dan altijd eerst contact op met je adviseur.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel