Quarantaineplicht aangenomen

Quarantaineplicht aangenomen

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wetsvoorstellen voor de quarantaineplicht en de coronatoegangsbewijzen. Daarmee gaan de wetten begin juni in. Er is nog wel een aantal moties aangenomen die moeten worden behandeld.

De quarantaineplicht is één van de maatregelen die het kabinet neemt om het risico op verspreiding van het virus en de komst van nieuwe virusmutaties tegen te gaan. Met de quarantaineplicht moeten reizigers, dus ook internationale werknemers, uit aangewezen zeer hoogrisicogebieden verplicht tien dagen in quarantaine. Na vijf dagen mogen mensen zich, als zij geen klachten hebben die kunnen duiden op een coronabesmetting, laten testen. Als deze test negatief is, kan de quarantaine worden beëindigd. Als mensen geen negatieve test kunnen afleggen duurt de quarantaine, wanneer geen sprake is van klachten, maximaal tien dagen. Reizigers moeten als zij naar Nederland komen een verklaring bij zich hebben waarin reis- en contactgegevens staan. Overtreding van de quarantaineplicht kan leiden tot een bestuurlijke boete of een last onder dwangsom van 339 euro. Die wordt opgelegd door de burgemeester, afhankelijk van de situatie. Het is nu nog de vraag welke landen als zeer hoog risicoland worden aangewezen.

Voorwaarden
Overigens is er vanuit de Taskforce Arbeid van LTO Nederland, waar ook Glastuinbouw Nederland onderdeel van is, al enige tijd een gesprek gaande met de verantwoordelijke ministeries en vakbonden om een manier te vinden om de q-plicht van tien dagen middels het werken in een zogenaamde 'bubble' door te laten komen. Dus tijdens de q-periode groepsgewijs te kunnen werken en wonen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Er wordt naar gestreefd om hier vóór 1 juni helderheid over te krijgen. Hopelijk is het niet nodig de landen waar de internationale werknemers vandaan komen, als zeer hoog risicoland te benoemen. In die gevallen geldt er geen Q-plicht. Nadere informatie volgt zo spoedig mogelijk.

Lees voor de volledigheid het bericht over vaccinatie van internationale werknemers dat eerder op de website van Glastuinbouw Nederland is gepubliceerd.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel