'Regenwater is geen wegwerpproduct'

'Regenwater is geen wegwerpproduct'

De langdurige droogte en uitzonderlijk hoge temperaturen in de afgelopen weken, werden eind vorige week abrupt afgebroken door felle onweers- en regenbuien. Hierdoor ontstond er plaatselijk veel overlast, vooral in de zuidelijke en oostelijke delen van Nederland. De afgelopen dagen liepen riolen over en stonden wegen en tunnels blank.

Dit is een kenmerkend probleem voor heel Nederland, meent Robin Lomulder. Hij is senior adviseur hydrologie bij Fugro. "Al honderden jaren zien we regenwater als iets dat vooral overlast geeft. Alles is erop gericht om water zo snel mogelijk te verzamelen en af te voeren. Maar water is geen wegwerpproduct, het kan juist heel goed hergebruikt worden."

Het weer is de laatste decennia een stuk extremer geworden. In tijden van heftige regenval hebben we daardoor een overschot aan water. Terwijl het steeds vroeger in het jaar én vooral in de zomermaanden vaak heel lang droog blijft en er juist een tekort is. "Op die momenten zou je dat water - in natte tijden via rivieren en kanalen afgevoerd naar het IJsselmeer en de Noordzee - goed kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld de landbouw."

Er zijn al veel innovatieve technieken beschikbaar voor het verwerken van water, geeft Lomulder aan. Geo-data specialist Fugro is hier volop mee bezig. B"ijvoorbeeld door middel van slimme technologieën die in een korte tijd grote hoeveelheden regenwater infiltreren in de grond. Het water wordt opgevangen in zogenoemde retourbronnen, waarna het via afvoerende lagen zijdelings door de bodem wordt verdeeld. En het voorkomt dat riolen en waterzuiveringen bij hevige regenval overbelast raken. Zandbodems in hoger gelegen provincies lijken hiervoor uitermate geschikt."

Zo kan een regio redelijk nauwkeurig een netwerk opzetten met retourbronnen. "In tegenstelling tot berging aan de oppervlakte is het systeem ruimtebesparend en worden grote hoeveelheden water juist in dieper gelegen lagen van de grond opgeslagen om later lokaal te hergebruiken. Voor volledige waterrecycling is het niet in te zetten, maar het is een beproefde oplossing tegen de problemen die worden ervaren bij de zeer plotselinge wateroverlast en in perioden van langdurige droogte."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel