Reiskostenvergoeding op de schop

Reiskostenvergoeding op de schop

Veel werkenden konden er jarenlang op rekenen: een vaste reiskostenvergoeding van 0,19 cent per gereisde kilometer. Maar het voortbestaan van dit 'extraatje' is onzeker. Sinds het begin van de coronacrisis wordt er steeds minder gereisd voor werk. Een vijfde van de organisaties in Nederland heeft al afscheid genomen van de vaste reiskostenvergoeding, blijkt uit onderzoek. Werkgevers en werknemers zullen moeten leren omgaan met een nieuwe situatie, aldus NU.nl.

Voor de coronacrisis maakten veel werkgevers gebruik van de zogeheten praktische regeling om reiskosten uit te betalen. Voor woon-werkverkeer wordt daarmee standaard 19 cent per kilometer uitbetaald voor 214 reisdagen.

"Dat zijn de dagen die iemand met een vijfdaagse werkweek draait min wettelijke verlofdagen en het gemiddelde aantal dagen die verloren gaan aan ziekmelding", vertelt Joke van der Velpen van HR-dienstverlener Visma|Raet. "Deel je dat door twaalf maanden, dan kom je op een vast bedrag dat per maand wordt uitgekeerd."

Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal zakelijke reiskilometers echter drastisch gedaald. Sommige werknemers reisden helemaal niet meer voor werk. Maar volgens de wet mag de vaste reiskostenvergoeding maximaal zes weken worden doorbetaald als iemand de berekende kilometers niet meer maakt.

Lees hier verder

Bron: Goedemorgen

Deel artikel