'Resistentie ToBRFV vraagt nog paar jaar'

'Resistentie ToBRFV vraagt nog paar jaar'

Langzaam maar zeker wordt het tomatenvirus ToBRFV gestuit. Maar ook met een verbeterde testmethode en zicht op een resistent tomatenzaadje duurt het nog zeker een paar jaar voordat Westlandse telers rustig kunnen slapen, zo meldt het AD.

"Veel tuinders zijn erg nerveus. Een gezonde kweker kan de hele teelt, gereedschappen en andere benodigdheden bij een besmetting één keer ruimen, maar daarna wordt het financieel lastig", zegt Kees Konst, verantwoordelijk voor de tomatenveredeling bij Enza Zaden. De veredelaar uit Enkhuizen bedient ook veel Westlandse tuinders. Die zijn doodsbang voor het virus, spreken er liever niet over en willen ver van de suggestie van een besmetting blijven.

Het bedrijf begon in 2015 met het onderzoek naar het virus, nadat medewerkers zagen hoe het virus sinds eind 2014 huishield in Israël en Jordanië. Het werd daarna onder meer ook in Mexico en Europa gevonden. "Het vliegt om zich heen."

Een echte resistentie tegen het virus 'komt eraan', zo belooft hij. Enza Zaden heeft namelijk een 'hoge resistentie' (HR) gevonden, die in tegenstelling tot de al ontdekte 'intermediaire resistentie' (IR) wel het 'product echt schoon houdt'.

"Deze HR verlaagt het risico op besmettingen tot nul", zegt Konst. "De IR-methode werkt onvoldoende: het virus kan nog aanwezig zijn én zich verspreiden. Bovendien beperkt het de keuze voor een tomatenras omdat het nog niet voor alle soorten werkt." Dat betekent niet dat de HR-methode op korte termijn in alle rassen wordt 'ingekruist'. "Elk ras reageert verschillend en moet apart worden bekeken."

Toch treedt het bedrijf nu al naar buiten met deze ontwikkeling. "Wij willen net als de tuinders uitzicht op een oplossing en brengen dit nieuws daarom nu naar buiten. We denken nog een paar jaar nodig te hebben, veredeling is echt iets van de lange adem. We moeten nog even volhouden."

Tuinders in Westland, maar ook in de rest van Nederland, staan te springen om een zaadje dat resistent is tegen het Tomato Brown Rugose Fruit-virus (ToBRFV). Het is bijna niet kapot te krijgen en verspreidt zich heel makkelijk, via gereedschap, onder schoenzolen of bijvoorbeeld via de vruchten. Het is niet gevaarlijk voor mens en dier. Tomatenplanten lopen uiterlijke schade op en de opbrengst wordt minder. Daardoor krijgen telers veel minder geld voor hun producten.

Lees hier verder

Bron: AD

Deel artikel