Ridder NoNa+ in Gorinchem
Geplaatst op 18 februari 2020
De Ridder NoNa+ is een selectieve natriumverwijderaar die gebruikt maakt van capacitieve electrodialyse (CED). Met dit systeem kunnen zouten selectief uit het (drain)water worden verwijderd zonder dat hierbij meststoffen t.b.v recirculatie verloren gaan. Bij capacitieve elektrodialyse worden ionen door een ionselectief porievrij membraan gedwongen, gebruikmakend van een elektrische stroom. Omdat alleen geladen zoutionen de membranen kunnen passeren, blijven alle ongeladen moleculen achter in het drainwater dat telers vervolgens opnieuw kunnen gebruiken voor irrigatiedoeleinden.
Passende configuratie
De Ridder NoNa+ verwijdert 20% van het natrium in het behandelde water per cyclus. De unit is beschikbaar in drie configuraties in de capaciteiten van 50, 100 en 200 m3 drainwater per dag. Dit maakt de unit modulair inpasbaar in gangbare kasteelten van 2,5 tot 10 hectare.
De Ridder NoNa+ natriumverwijderaar is per direct toegevoegd aan de BZG-lijst van de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw (BZG). Dit maakt de selectieve natriumverwijderaar nu nog interessanter voor Nederlandse telers die niet alleen het natrium in hun recirculatiewater willen verlagen, maar tevens dienen te voldoen aan de zuiveringsplicht.
95 % Zuiveringsrendement
Onderzoek heeft aangetoond dat de Ridder NoNa+ bij de onderzochte specificaties en instellingen, ten minste 95% zuiveringsrendement behalen. Daarnaast heeft de BZG geoordeeld dat met de bovengenoemde installaties, indien deze worden toegepast bij de onderzochte specificaties en instellingen, ook kan worden voldaan aan het ten minste 99,5% zuiveringsrendement voor imidacloprid.
Speciale kennissessie HortiContact
Tijdens de HortiContact wordt tijdens een speciale kennissessie in het Next Level Theather aandacht besteedt aan het potentieel van de nieuwe Ridder NoNa+ natriumverwijderaar. Jerre de Blok, Product Manager Water Treatment bij Ridder, staat uitgebreid stil bij de toepassing van het systeem en is beschikbaar om de nieuwe selectieve CED zuiveringstechnologie verder toe te lichten. De kennissessie vindt vandaag plaats om 16.30 uur.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws