Rijk Zwaan blijft groeien

Rijk Zwaan blijft groeien

Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan heeft in het boekjaar 2019/2020 een netto-omzet van 477 miljoen euro behaald. Dit betekent een groei van 8,5% ten opzichte van het jaar daarvoor.

De omzet groeide vrijwel in alle gewassen en regio's waarin Rijk Zwaan actief is. Met een marktaandeel van zo'n 9% behoort de onderneming tot de top 4 in de wereldwijde groentezadenmarkt. Ook de groei van het aantal medewerkers zette door. Bij Rijk Zwaan werken nu 3500 mensen, waarvan circa 1450 in Nederland.

Groentezaden voor wereldvoedselvoorziening  
Groente(zaden) zijn een onmisbaar onderdeel van de voedselketen en vormen de basis voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. "Het laatste kwartaal van het boekjaar 2019/2020 kenmerkte zich door de wereldwijde uitbraak van Covid-19. Internationaal gezien bracht dit voor ons logistieke uitdagingen met zich mee. Overheden realiseerden zich al snel dat groentezaden belangrijk zijn voor de wereldvoedselvoorziening. Door de 'green lanes' aanpak bleven de grenzen voor onze sector open en konden wij als onderneming onze bedrijfsprocessen, soms in een aangepaste vorm, voortzetten en onze klanten wereldwijd blijven voorzien van groentezaden", blikt Ben Tax, lid van de directie van Rijk Zwaan terug.

Rassen op maat
In 2019/2020 investeerde Rijk Zwaan 130 miljoen euro in Research & Development, dit is 27,5 procent van de jaaromzet. Rijk Zwaan heeft meer dan 1500 groenterassen. Daarmee heeft het groenteveredelingsbedrijf voor elke klimaatzone rassen met eigenschappen die nodig zijn voor de diverse manieren van telen en verschillende consumentenvoorkeuren. "De wensen en behoeften in de markt vertalen we terug in de doelen voor onze veredelingsprogramma's. In onze laboratoria doen we onderzoek op het gebied van biotechnologie, zaadkwaliteit en fytopathologie om onze veredeling te versnellen, de genetica van nieuwe eigenschappen te ontdekken en zaden van de allerbeste kwaliteit te kunnen leveren." Afgelopen jaar introduceerde Rijk Zwaan onder andere fusariumresistente komkommerrassen en het eerste haarloze aubergineras, met een betere weerbaarheid tegen insectenaantasting. Verder werd ingespeeld op consumententrends met groenterassen speciaal voor verspakketten en voor het biologisch assortiment.

Investeringen
De vitaliteit van de onderneming is ook terug te zien in het groeiend aantal nieuwe productie-, onderzoek- en kantoorfaciliteiten. Het nieuwe hoofdkantoor, tevens onderzoeks- en demostation van Rijk Zwaan China, is in mei 2020 geopend en ook in Chili en Polen zijn nieuwe faciliteiten in gebruik genomen in 2019/2020. Dit jaar rondt Rijk Zwaan de bouw van een nieuwe veredelingslocatie voor tomaat, paprika en aubergine in De Lier af. De grootste investering in nieuwbouw tot nu toe.

Stabiel en sterk familiebedrijf
Met het hoofdkantoor in De Lier en een Research & Development locatie in Fijnaart ligt de oorsprong van Rijk Zwaan al sinds 1924 in Nederland. De onafhankelijke onderneming is sinds 1989 voor ca. 90% in handen van drie families en voor 10% eigendom van vele medewerkers. Met inmiddels ruim 30 buitenlandse dochterondernemingen verspreid over de gehele wereld is de onderneming boven alles loyaal richting haar medewerkers. "Het geluk van onze medewerkers staat met stip op nummer 1. Daarom bieden we alle 3500 medewerkers wereldwijd een prettige baan met goede arbeidsvoorwaarden in een aangename omgeving en een vast dienstverband", benadrukt Tax.

Vooruitblik
"Het aankomende boekjaar gaan we met vertrouwen tegemoet. We zien wel dat verschillende afzetketens verschillend reageren op  de Covid-19 problematiek. En naarmate de reisbeperkingen langer duren, zullen de uitdagingen toenemen. Dit is een bedreiging, maar we kunnen wel tegen een stootje", vertelt Tax vastberaden. Ook zien we kansen: "De maatschappelijke aandacht voor gezonde voeding die beschikbaar is voor iedereen, onderschrijven wij volledig. Als groenteveredelingsbedrijf dragen wij hier ons steentje aan bij door de basis te leggen voor gezonde en aantrekkelijke groente."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel