Rijk Zwaan zoekt resistenties tegen komkommerbontvirus

Rijk Zwaan zoekt resistenties tegen komkommerbontvirus

Iedere komkommerteler heeft er weleens last van of op zijn minst over gehoord: het komkommerbontvirus. Een hardnekkig probleem dat de komkommerteelt al langere tijd in zijn greep houdt. Rijk Zwaan is zich daar bewust van en werkt al jaren aan resistente rassen.

In 2012 leidde dat tot de introductie van Bonbon RZ geďntroduceerd. Sindsdien wordt er doorlopend gewerkt aan steeds productievere rassen die weerstand kunnen bieden tegen het virus. In een uitgebreid artikel in KAS Magazine zoomt Rijk Zwaan in op het virus én de resistente rassen die op dit moment voor handen zijn.

In het artikel wordt duidelijk gemaakt hoe het virus te herkennen is, hoe het virus in de plant werkt, hoe het wordt verspreid, welke soorten er zijn en welke resistente rassen beschikbaar zijn. Daniël Ludeking, Team Leader Phytopathology Research bij Rijk Zwaan, doet samen met zijn team veel onderzoek naar virussen en resistenties. Hij stelt dat er helaas geen absolute resistentie/immuniteit tegen komkommerbontvirus bestaat. "De BonDefense-rassen dragen een genetische resistentie die zorgt voor verminderde symptoomontwikkeling, verminderde en vertraagde virusdeeltjesvermeerdering in de plant en een zichtbaar beter herstel van het gewas. Deze eigenschappen zorgen ook voor een vertraagde verspreiding van het virus van plant tot plant gedurende de teelt. Dit laatste is een belangrijke factor in het verminderen van de schade in de teelt. Deze factor valt deels weg als er gestart wordt met besmette matten, of geďnfecteerd druppelwater. Dan krijgt immers elke plant al in een jong stadium te maken met infectie en zal dan vrij snel symptomen vertonen. De mate van infectie- en verspreidingsdruk in combinatie met de vitaliteit van het gewas bepalen voor het grootste deel de ziektegevoeligheid van het gewas."

Lees hier het volledige artikel

Bron: KAS Magazine

Deel artikel