Rode Kruis roept op om kwetsbaren aan te melden
Geplaatst op 25 maart 2020
Hulpverleners en burgerhulpverleners van het Rode Kruis Ready2Helpnetwerk komen in actie om te helpen of om een luisterend oor te bieden. Mensen kunnen anderen aanmelden op de website van het Rode Kruis, www.rodekruis.nl/letopelkaar. Mensen kunnen ook zelf om hulp vragen via de Rode Kruis Hulplijn: 070-4455888 of op de website.
Uit de meer dan 12.000 telefoontjes naar de Rode Kruis Hulplijn afgelopen week, blijkt duidelijk dat er veel zorgen leven bij mensen en dat zij hulp nodig hebben met bijvoorbeeld boodschappen omdat ze het huis niet meer uitkunnen. Tegelijkertijd ziet het Rode Kruis dat mensen niet altijd om hulp durven te vragen; vraagverlegen zijn. Het Rode Kruis vraagt Nederlanders om te helpen om de mensen die hulp nodig hebben beter in beeld te krijgen. De oproep is om aan de kwetsbaren in hun omgeving actief te vragen of ze hulp nodig hebben en ze vervolgens aan te melden. Ook aan de mensen die de Rode Kruis Hulplijn bellen, wordt gevraagd of ze nader persoonlijk contact willen of specifieke hulp nodig hebben.
De hulpverleners van het Rode Kruis inventariseren na een melding of hoe het gaat in deze crisissituatie en of er hulp nodig is. Het zou dan bijvoorbeeld kunnen dat boodschappen of medicijnen gehaald moeten worden, maar het kan ook gaan om andere hand en spandiensten. Hiervoor zullen zowel Rode Kruis-hulpverleners worden ingezet als burgerhulpverleners van het netwerk Rode Kruis Ready2Help. Indien gewenst spreken ze af om gedurende de crisisperiode met enige regelmaat contact te hebben. Hierdoor kan het Rode Kruis direct een goede band opbouwen met kwetsbare mensen in Nederland en zorgen wegnemen bij naasten. Ook wordt een flyer met een korte uitleg over het initiatief, alsmede een aantal adviezen afgegeven bij de hulpvrager.
Let op elkaar
Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis: "Als je tante in Assen woont en jij in Vlissingen, kunnen we ons goed voorstellen dat je het fijn vindt als iemand haar de komende tijd een klein beetje in de gaten houdt. Of als jij zelf ziek bent, maar je je toch ook zorgen maakt over die buurman met een lichamelijke beperking een paar huizen verderop. Als Rode Kruis helpen we in deze noodsituatie graag. We kunnen deze mensen laten merken dat ze er in deze nare situatie niet alleen voor staan."
Veilig
Bij de bezoekjes wordt nauwgezet rekening gehouden met de voorschriften van het RIVM. Hulpverleners gaan niet naar binnen en houden 1,5 meter afstand. Via de regionale en lokale kantoren van het Rode Kruis zal de hulpverlening worden gecoördineerd. Bij het Rode Kruis zijn 20.000 hulpverleners en ruim 70.000 Ready2Helpers aangesloten.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws