Rol bio-energie in halen klimaatdoelen is beperkt
Geplaatst op 25 augustus 2020
Bij evaluatie over de volledige 21e eeuw is het totale potentieel van bio-energie met het afvangen en opslaan van CO2 theoretisch zo groot als de huidige CO2-emissie. Dit zou echter leiden tot een enorm landbeslag. Het onderzoek is op 24 augustus gepubliceerd in Nature Climate Change.
Door na verbranding CO2 af te vangen en op te slaan in geologische opslaglocaties, kan theoretisch netto CO2 uit de atmosfeer worden verwijderd. Het resultaat hangt echter ook af van de CO2-emissie die ontstaat bij de verwerking, het transport en de productie van biomassa. De Nederlandse onderzoekers konden bij de evaluatie van het wereldwijde potentieel van energieproductie uit houtachtige biomassa en het afvangen van CO2 gebruikmaken van een computermodel dat met al deze factoren rekening houdt.
Bij evaluatie over de komende 30 jaar is het wereldwijde potentieel beperkt tot 28 exajoule per jaar voor elektriciteit met negatieve emissie, waarmee per jaar 2,5 Gigaton CO2 wordt vastgelegd. Over de hele eeuw kan het potentieel in het meest extreme geval 220 exajoule per jaar en 40 gigaton CO2 per jaar zijn. De resultaten voor de komende 30 jaar zijn echter vooral gevoelig voor wat er gebeurt met de oorspronkelijk aanwezige vegetatie voor het ontstaan van plantages. Het is duidelijk beter om oorspronkelijke biomassa te gebruiken voor energie of materialen dan deze te verbranden.
Volledig wereldwijde implementatie van bio-energieproductie met afvang en opslag van CO2 voor het behalen van de klimaatdoelen leidt echter ook tot grote vraag naar land, wat mogelijk concurrentie veroorzaakt met ander gebruik van land, zoals voor voedselproductie en bescherming van biodiversiteit. In de meest extreme gevallen is in het jaar 2100 circa 0,8 tot 2,4 miljard hectare land nodig. Dit komt overeen met 5 tot 16% van het totale landoppervlak op aarde.
Zie voor meer informatie de publicatie The climate change mitigation potential of bioenergy with carbon capture and storage in Nature Climate Change
Bron: AgriHolland
Meer nieuws