'Samen groeien door Chinese 'taart' te verdelen'

'Samen groeien door Chinese 'taart' te verdelen'

De tuinbouwsector in China zit in de lift; het land zet steeds meer in op eigen voedselvoorziening. Dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee, onder andere op het gebied van energie- en waterverbruik, arbeid en kennis. Hoogendoorn Asia probeert Chinese tuinders op diverse vlakken te ondersteunen, samen met een partner als DGD. "Duurzaamheid betekent ook partnerships aangaan met partijen die dezelfde waarden hebben en eenzelfde droom najagen."

In China is sprake van een toenemende vraag naar vers, kwalitatief hoogwaardig en veilig voedsel. Dit heeft volgens Benjamin Devillard alles te maken met de groeiende middenklasse in China. "Deze groep Chinezen wil een goede kwaliteit van leven en kan zich ook zaken veroorloven. Consumenten stellen dan logischerwijs ook hogere eisen aan hun voedsel", zegt de General Manager van Hoogendoorn Asia. Hij is van huis uit IT-ingenieur en werkte meer dan vijftien jaar in tal van industriële sectoren.

Devillard benadrukt ook dat de Chinese regering het van cruciaal belang acht om de voedselzekerheid te waarborgen en meer zelfvoorzienend te worden qua voedselbehoefte. "Dit is namelijk nodig om de sociale stabiliteit in het land te borgen. En de covidpandemie en de oorlog in Oekraïne hebben de noodzaak om zelfvoorzienend te worden nog eens versterkt."

De General Manager ziet dat er in China steeds meer focus komt te liggen op indoor farming. "Grond is schaars in China en met indoor farming kan deze optimaal worden benut. En onder meer de oorlog in Oekraïne maakt duidelijk dat, om de voedselvoorziening in China op peil te houden, meer zal moeten worden ingezet op indoor farming.

Meerdere uitdagingen
De Chinese tuinbouw moet dealen met diverse uitdagingen. Zo zet de Chinese overheid sterk in op duurzaamheid en dient het energie- en waterverbruik fors te worden teruggebracht in het komende decennium. Ook optimalisatie van de voedselketen is noodzakelijk. "De overheid wil er zeker van zijn dat er geen bottlenecks meer zijn in de keten. Het moet gestroomlijnd lopen, van zaadje tot het bord van de consument."

De stijgende loonkosten zijn een ander aandachtspunt. Dit vraagt volgens Devillard om aangepaste software en technologieën. "Alleen op deze manier kunnen bedrijven efficiënt blijven werken en het rendement verhogen. Als Hoogendoorn springen wij daarop in met Work-IT, ons managementinformatiesysteem dat telers onder meer helpt bij het efficiënt managen van hun arbeid. Met behulp van dit systeem kunnen medewerkers worden ingezet voor de juiste taken, ook biedt dit maximale controle qua arbeidsinzet."

Bijdragen aan kennisontwikkeling
Naast de loonkosten is 'tuinbouw-knowhow' een punt van aandacht: omdat China nog maar een korte tuinbouwgeschiedenis kent, is de beschikbare kennis ter plekke beperkt. Terwijl daar vanwege de groei van de sector wel een enorme behoefte aan is, benadrukt Devillard. "Als Hoogendoorn Asia vinden we het belangrijk om ook een bijdrage te leveren aan deze kennisontwikkeling. Zo zijn we nu bezig om, bij de bouw van het nieuwe bloemenbedrijf New green and Beijing Cuihui, ook een academie op te zetten. Hier kunnen Chinese telers kennis delen om zo hun teeltprestaties naar een hoger plan te tillen. Kortom: we willen méér doen dan alleen producten verkopen, echt een stap verder gaan."

Oplossingen op maat
Hoogendoorn Asia ondersteunt Chinese tuinbouwondernemers daarnaast met technische oplossingen, om de geschetste uitdagingen het hoofd te bieden. "We streven naar oplossingen op maat", zegt Devillard."IIVO, onze next level klimaatcomputer past perfect in dit plaatje. IIVO biedt tal van slimme technologieën voor de bedekte teelt en is uitgerust met software, die eenvoudig kan worden aangepast aan iedere situatie en aan specifieke eisen. Ook is IIVO voorzien van maatwerksoftware die bijdraagt aan een optimaal energiemanagement. Daarnaast is deze gekoppeld aan de voorspellingen van Meteo Forecast. Op die manier helpen we telers om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie en water. Recent implementeerden we onze IIVO-oplossingen, inclusief energiesoftware, bijvoorbeeld binnen de semi-gesloten kas van het Honghua-project."

Daarnaast ondersteunt Hoogendoorn Asia ondernemers bij het vergaren en analyseren van data, zodat zij een goed beeld krijgen van datgene wat zich afspeelt in de kas. "Dit platform, dat aansluit bij de Chinese wetgeving, biedt ondernemers extra kennis en meer grip op en controle over de bedrijfsactiviteiten. In dat opzicht is het een belangrijke stap richting een Autonomous greenhouse."

Grote taart
Hoogendoorn Asia heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Het bedrijf plant bijvoorbeeld bomen aan voor iedere gerealiseerd project en beschikt over een duurzaamheidscertificaat in Europa. "Maar duurzaamheid behelst méér dan alleen het bieden van een 'duurzaam' product of oplossing", benadrukt Devillard. "Het betekent ook werken met talentvolle mensen en partnerships aangaan met partijen, die dezelfde waarden hebben en eenzelfde droom najagen. En in China geldt dit misschien nog wel meer dan elders. Je kunt China zien als een grote taart; er ligt immers enorm veel potentie. Je kunt er als bedrijf voor kiezen om een groot deel daarvan alleen op te eten en ziek te worden. Maar je kunt ook een klein stukje nemen en de taart delen met de juiste partijen. Op die manier maak je sámen een verdere groei door. Daar zetten wij als Hoogendoorn Asia vooral op in. En er zijn nog volop kansen: vanwege de grote vraag naar kwalitatief hoogwaardig voedsel ligt het voor de hand dat de tuinbouw in China zich de komende jaren verder zal ontwikkelen."

Gidsfunctie voor DGD
Devillard ziet, in de ontwikkeling van de Chinese tuinbouwsector, een belangrijke rol weggelegd voor Dutch Greenhouse Delta. "DGD fungeert als gids, door partijen bij elkaar te brengen en ervoor te zorgen dat projecten zich ontwikkelen in de juiste richting. En ook door investeerders en lokale overheden te voorzien van de juiste informatie en hen een 'global overview' te geven maakt DGD een groot verschil."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel