Samen lunchen op werk goed voor samenwerking?

Samen lunchen op werk goed voor samenwerking?

Samen lunchen op kantoor is niet alleen gezellig, maar ook goed om de samenwerking te verbeteren. Als werkgever stimuleren dat mensen samen eten, lijkt daarmee een goed idee. Daar is echter wel iets op af te dingen. "Te erg de nadruk leggen op het elkaar aardig moeten vinden, kan alleen maar averechts werken", meent gedragsonderzoeker Kevin Kniffin op Nu.nl.

Of het nou een bammetje achter je bureau is of een uitgebreide maaltijd met collega's, lunchen tussen de middag doen we allemaal. Om van de nood een deugd te maken, wordt er vaak samen met collega's aan tafel gegeten. Een goed moment om bij te kletsen over je weekend of over dat ene nieuwe project.

Maar het is niet alleen gezellig. Samen lunchen bevordert ook de samenwerking, zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Cornell University in 2016. Gedragsonderzoeker Kniffin en z'n team volgden 395 brandweerlieden binnen 13 kazernes. Samen lunchen was niet verplicht, maar in de helft van de gevallen wel de norm. Wat bleek? Brandweerlieden die samen lunchten, konden beter samenwerken dan degenen die apart van elkaar hun spijs nuttigden.

Teambuildingactiviteiten, bedoeld om collega's samen te laten werken, zijn vaak gericht op momenten ná werktijd. "Dat brengt veel kosten met zich mee en bovenal vraag je behoorlijk wat van je medewerkers om in hun vrije tijd dingen te doen met collega's", legt Kniffin uit. "Samen lunchen lijkt daar een goede brug tussen te slaan: je leert elkaar beter kennen, zonder je vrije tijd eraan kwijt te zijn."

Aanmoedigen om samen te eten
Veel bedrijven maken er dan ook gretig gebruik van. Tegen een kleine vergoeding regelen werkgevers de lunch en in kantines kunnen medewerkers tegen een lagere prijs hun versnaperingen halen. "Op die manier moedigen werkgevers hun mensen aan om samen aan tafel te schuiven", aldus Kniffin. Bedrijven hopen daarmee goed werkgeverschap te tonen of collega's samen te brengen, maar er is weinig wetenschappelijk onderzoek naar wat bedrijven er precies voor terugkrijgen.

Ook de resultaten van Kniffin en zijn collega's vragen om meer onderzoek. "De brandweerlieden zijn een uitzonderlijke groep. Het gaat vaak letterlijk over leven of dood, dus samenwerking is heel belangrijk." Er zal eerst vergelijkbaar onderzoek naar andere beroepsgroepen gedaan moeten worden voordat duidelijk kan worden hóé goed mensen samenwerken. "Maar dat het beter wordt, dat is duidelijk."

Lees hier verder

Bron: Nu.nl

Deel artikel