Schermen bij hittegolf van groot belang
Geplaatst op 22 juni 2020
Tijdens de kraakheldere nachten in de zomer is de uitstraling ook op z'n hoogst. In combinatie met de hoge gewastemperatuur én worteltemperatuur op het einde van de dag levert dit grote risico's op voor de kwaliteit en gezondheid.
Allereerst zorgt het energielek door uitstraling voor een verlaging van de verdamping waardoor de warme wortels een (te) hoge worteldruk kunnen opbouwen. Het risico op condensatie bovenin het gewas neemt ook toe doordat de bovenkant van het gewas afkoelt en kouder wordt dan de kaslucht. Daarnaast lijden de jonge cellen aan verminderde toevoer van calcium door gebrek aan verdamping. Ook ontberen de jonge cellen aan concurrentiekracht om assimilaten met de warmere sinks onderin het gewas, als ze afkoelen door uitstraling. De verdeling van assimilaten hangt namelijk af van de temperatuurverdeling in het gewas.
De combinatie van de aanleg van zwakkere cellen en het risico op te hoge worteldruk en/of condensatie maakt gewassen gevoeliger voor kwaliteitsproblemen en/of schimmelaantastingen zoals gescheurde vruchten, bladranden/tipburn, Botrytis, Mycosphaerella, Mucor, binnenrot, glazigheid, etc. Uitstraling 'benutten' om de kop sterker te maken heeft dus een averechts effect. Bovendien wordt de etmaaltemperatuur van het groeipunt, de vruchten en bloemen bovenin het gewas bijna volledig bepaald door de hoge instraling overdag. Daar heeft het niveau van uitstraling en een nachtlengte van 8 uur weinig invloed op.
Lees hier verder
(Foto: Klimaatscherm Svensson, KAS Magazine)
Bron: Kas als Energiebron
Meer nieuws