Situatie in Oost-Europa blijft onvoorspelbaar
Geplaatst op 22 april 2022
Afgaand op de weersverwachting zal de temperatuur vanaf het weekend een stapje terug doen naar het langjarig gemiddelde voor de tijd van het jaar. Voor de komende week is de verwachting dat de gemiddelde spotprijs rond de 200 €/MWh zal liggen. Dat is in lijn met wat we deze week zagen.
De Nederlandse gasvoorraden zijn in de afgelopen week elke dag per saldo verder aangevuld. Geholpen door de relatief hoge temperatuur en het feit dat daggas iets goedkoper is dan de termijnprijs voor de rest van dit jaar. De gemiddelde vulgraad van de locaties in ons land is inmiddels opgelopen tot bijna een kwart (een jaar geleden was dit onder de 20%). In de voorbije week kwam er dagelijks bijna 0,4 procentpunt bij. Als dit tempo doorzet, is de door Brussel vereiste vulgraad per november goed haalbaar. In Duitsland is de situatie zelfs nog iets beter, omdat de vulgraad daar een paar procentpunt hoger ligt dan in Nederland.
De LNG-tankers blijven gestaag richting Europa koersen. Tot en met volgende week worden er nog vier ladingen verwacht bij de Gate-terminal in Rotterdam. Daardoor blijft de invoeding van LNG in ons gasnet hoog, met zo'n 42 miljoen m3 per dag.
Het Noorse gasaanbod was afgelopen woensdag verminderd doordat men is gestart met onderhoudswerkzaamheden bij de Noorse Troll en Kollsnes velden. Noorwegen heeft wel aangegeven dat het deze zomer de productievermindering zoveel mogelijk wil beperken door andere velden de gaten te laten aanvullen.
Verder vooruit kijkend wordt er ook voor de komende maand een beperkte hoeveelheid Russisch gas via de Yamal-pijpleiding verwacht. Op het Mallnow punt (het compressor station bij de Pools-Duitse grens) is voor de maand mei namelijk geen capaciteit geboekt. Via de overige leidingen, zoals NordStream 1 wordt vooralsnog wel volop gas vanuit Rusland geďmporteerd.
Daarnaast blijft de situatie in Oost-Europa onvoorspelbaar. Ook de onzekerheid of er nieuwe sancties tegen Rusland gaan komen die ook de gasmarkt gaan raken, blijft boven de markt hangen. Aan alternatieven hangt een prijskaartje. De vraag is daarom hoeveel we bereid zijn om in te leveren.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws