'Sloot herontdekken?'

'Sloot herontdekken?'

Leo Oprel, sr. beleidsmedewerker van het ministerie van LNV, houdt zich bezig met de aandachtsgebieden energie, water en bemesting en constateert van dicht-bij dat er meer en meer sprake is van het in elkaar grijpen van die onderwerpen en dat is in lijn met de LNV-visie. Voor Glastuinbouw Waterproof laat hij zijn licht schijnen op diverse ontwikkelingen. Deze keer aandacht voor slootwater.

"Alles wat leeft kan niet zonder water, maar water kan niet zonder leven", zo opent Leo Oprel. "Scheikundig is water simpel H20. In de praktijk is water veel meer. Er zit van alles in. Van mineralen tot micro-organismen. Water is niet alleen een bron voor leven, maar ook een bron van leven. Niet al die mineralen, stofjes of dat leven in water komen ons echter goed uit. Wij, maar ook planten kunnen voor een goed functioneren niet met alles overweg. Van sommige stoffen of organismen worden wij of planten ziek."

Uit balans
De tijd dat je uit de sloot kon drinken ligt naar zijn mening ver achter ons. "In de loop van de tijd is water gezien als een makkelijk riool. Alles wat je kwijt wilde, kon in de sloot en in de grachten van steden. In de middeleeuwen kon je zomers maar beter niet in bepaalde steden komen. De stank van de grachten was dan niet te harden. Behalve Haarlem. De stad van bierbrouwers. Daar was het al vroeg verboden van alles in de gracht te dumpen. Van vervuild water kon je immers geen bier brouwen."

In de glastuinbouw is lang slootwater gebruikt. Maar ook in tuinbouwgebieden werd de sloot gezien als een makkelijke manier om...

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Waterproof

Deel artikel