Smaakvolle komkommers door optimaal lichtrecept
Geplaatst op 13 januari 2022
"Ik was destijds de eerste teler in de wereld die volledig overging op led-verlichting; inmiddels 5 seizoenen geleden. In de kas zijn led-lampen energie- en klimaattechnisch beter dan de traditionele SON-T lampen. Daarbij werd én het energieverbruik én de temperatuur te hoog. Om toch de ideale temperatuur voor een komkommer (overdag 23-24 graden en 's nachts 19 graden) te creëren, moesten we de ramen openzetten. Dan vliegen de CO2 en overtollige warmte zó de kas uit. Dat wilde ik niet meer. Daarom ben ik overgeschakeld naar led-lampen. Die gaan zo'n 10 jaar mee en na 5 tot 6 jaar heb je de investering eruit. "
Experimenteren en uitvogelen
"Telen met led-verlichting was nieuw. Samen met de leverancier vogelde ik uit hoe het optimale lichtrecept eruitziet. Aan het begin voelde de plant zich niet lekker en gaf deze niet de productie die ik wilde. We experimenteerden met temperatuur en luchtvochtigheid, maar dat hielp niet voldoende.
Daarom startten we proeven met lichtspectrums. Eerst gebruikten we een combinatie van een klein beetje blauw en veel rood licht. Na 4 jaar experimenteren hebben we eindelijk een spectrum gevonden dat goed werkt; een combinatie van groen en verrood (vergelijkbaar met avondrood) licht. Dat laatste zie je niet met het blote oog, maar de plant dus wél; heel bizar."
Het 'juffertje' onder de komkommers
Pionieren zit Ad in het bloed. Hij startte als eerste in Nederland met het telen van snackkomkommers.
"Ik was gewend gewone komkommers te telen, maar de snackkomkommer is echt een ander verhaal. Dat 'juffertje' is niet zomaar blij; deze plant is wat gevoeliger. Niet alleen de plant, maar ook de consument moet tevreden zijn. De investering in led-verlichting is een uitdagende financiering, maar die doe je in principe voor de eindklant. Door het klimaat in de kas te sturen, zijn we nu betrouwbaar in volume en kwaliteit én leveren we jaarrond duurzaam geteelde snackkomkommers."
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws