'Snelle opbouw van Orius met Power Food Plus'
Geplaatst op 07 juli 2021
Paprikakwekerij Bestpeppers van de familie Van den Berg uit Est omvat bijna 11 ha paprika's, verdeeld over twee locaties. Bertus van Dijk coördineert er de gewasbescherming. Eén van de uitdagingen in zijn vak is de tripsbeheersing. Naast de roofmijt Transeius montdorensis is de roofwants Orius een zeer effectieve biologische bestrijder van het gevreesde plaaginsect.
"Orius vult de roofmijt goed aan, maar het valt niet altijd mee om de populatieopbouw in het vroege voorjaar goed van de grond te krijgen.", zegt hij. "Vrijwel iedere paprikateler zal dat herkennen. Je kunt dat ondersteunen door de roofwantsen bij te voeren met voedermijten. Daar zijn verschillende producten voor op de markt, maar die werken niet altijd naar behoren. Wanneer de populatieopbouw van Orius moeizaam verloopt, moet je regelmatig nieuwe exemplaren blijven uitzetten en dat kan flink in de papieren lopen. Ik wilde daarom graag de proef op de som nemen toen specialist gewasbescherming Carolien van den Biggelaar van Royal Brinkman voorstelde om hun nieuwe product Power Food Plus eens te proberen."
Ontwikkeld voor Orius
Power Food Plus is ontwikkeld door Agrobío, producent van biologische bestrijders. De samenstelling van het speciaal voor Orius ontwikkelde bijvoerproduct is uniek en dat geldt ook voor de werkzaamheid. "Orius is er dol op", aldus de gewasbeschermingsspecialiste. "In vergelijking met andere producten komen de activiteit en de voorplanting van de roofwantsen sneller op gang en verspreiden ze zich ook sneller door de kas waarin ze zijn uitgezet. Daardoor leveren ze ook eerder een significante bijdrage aan de tripsbestrijding en kun je de problemen langer of zelfs helemaal voorblijven. Wat bovendien opvalt, is dat de roofmijt T.montdorensis zich ook veel sterker ontwikkeld op dit voer, waardoor ook een extra bijdrage in de trips, spint en wittevlieg bestrijding wordt gerealiseerd."
Eén tuin wel bijvoeren, één tuin niet
Van Dijk zet op beide tuinen standaard Orius in. Dit jaar gebeurde dat op 17 en 24 februari en op 3 maart, telkens met 0,5 roofwants per m2. In eerste instantie voerde hij bij met Ephestia, dat in zijn ogen niet ideaal was. Nadat Carolien hem op Power Food Plus had gewezen, wilde hij het effect daarvan op één locatie beproeven. "Het verschil kwam al snel aan het licht", zegt hij. "Op 10 maart voerde ik voor het eerst bij met dit nieuwe product. Omdat de tripspopulatie al was opgelopen, zette ik op 23 maart nog 1 extra Orius uit per m2 en voerde ik voor de tweede keer bij. Toevallig was de tripsdruk op die tuin ook het hoogste. Desondanks was hier toch het snelste het gewenste evenwicht gerealiseerd. Ik kan dat alleen maar toeschrijven aan het bijvoeren. Orius reageert prima op Power Food Plus."
Trips
Teler Kees van Tuyl uit Zaltbommel heeft een vergelijkbare ervaring. Op de ruim 6 ha grote paprikakwekerij die hij met broer Geert-Jan runt zette hij vanaf week 5 zes weken op rij 2 Orius per m2 uit en voerde hij consequent bij met Power Food Plus. "In het verleden sloeg Orius altijd heel moeizaam aan. Ondanks de grote aantallen die wij om die reden uitzetten, kreeg trips meestal toch na enige tijd de overhand. Het is een terugkerend probleem dat veel schade kan veroorzaken. Je moet er bovenop blijven zitten."
Nimfen binnen twee weken
Bijvoeren had bij Van Tuyl zelden tot betere resultaten geleid, dus hij had er geen bezwaar tegen om het nieuwe product te gebruiken waarover zijn adviseur zo enthousiast was. Kreeg Carolien gelijk? "Power Food Plus maakt een groot verschil", zegt Jan Bel, verantwoordelijk voor de gewasbescherming bij Van Tuyl. "Al na twee weken zagen we nimfen lopen en dat waren er een week later nog veel meer. Trips is hier altijd een serieus probleem geweest. Het is nog steeds aanwezig in het gewas, maar voor het eerst spreken wij niet van een tripsprobleem. Het is nu juli en we hebben de plaag goed in de hand."
Volgend jaar weer
Van de Berg en Van Tuyl zijn overtuigd van de toegevoegde waarde van Power Food Plus. Beide geven aan volgende jaar dezelfde strategie te willen uitvoeren. Op de vraag aan Van Tuyl of hij dan minder Orius wil uitzetten dan de 12 per m2 die hij gewend is, zegt hij: "Waarschijnlijk niet. Ik geef toe dat het heel wat kost. Dat geldt ook voor het bijvoeren, maar het resultaat dat we nu zien, weegt daar ruimschoots tegenop. Bovendien heb ik het idee dat een robuuste Orius populatie minder kwetsbaar is wanneer we toch een keer chemisch moeten corrigeren. Wij nemen liever het zekere voor het onzekere. Volgend jaar worden het dus opnieuw flink wat roofwantsen in combinatie met bijvoeren."
Bron: Goedemorgen